Blog

HomeNovostiEuropska komisija objavila novi vodič za registraciju naziva proizvoda sa zemljopisnom oznakom

Europska komisija objavila novi vodič za registraciju naziva proizvoda sa zemljopisnom oznakom

Europski sustav zemljopisnih oznaka (GI) osigurava zaštitu proizvoda čije je podrijetlo povezano s određenim područjem, poput šampanjca ili pršuta iz Parme. Ovaj sustav namijenjen je proizvođačima koji žele da njihovi proizvodi budu prepoznati i službeno priznati, ali i potrošačima koji žele razumjeti postupak dodjele i održavanja ovih oznaka.

Novi vodič o zemljopisnim oznakama (GI) Europske komisije, kojeg je objavila njezina Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, detaljno objašnjava postupak registracije. Osmišljen je tako da bude pristupačan, zanimljiv i jednostavan za korištenje te uključuje niz videozapisa nositelja GI oznaka iz cijele Europe, u kojima opisuju svoja iskustva i koristi koje ostvaruju zahvaljujući priznanju koje GI oznake donose.

Ovim novim alatom Komisija pruža proizvođačima i grupama proizvođača u EU jasne smjernice o tome kako registrirati nazive svojih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u okviru sustava kvalitete EU, čime se podupire uspješnije podnošenje prijava.

Geografske oznake Europske unije potvrđuju prava intelektualnog vlasništva za određene proizvode čije su kvalitete posebno povezane s područjem u kojem se proizvode:

PDO – zaštićena oznaka podrijetla (hrana i vino)

PGI – zaštićena zemljopisna oznaka (hrana i vino)

GI – zemljopisna oznaka (žestoka pića)

Proizvodi koji su u postupku razmatranja ili su već dobili priznanje navedeni su u registrima geografski označenih proizvoda. Registri također sadrže informacije o geografskim i proizvodnim specifikacijama za svaki proizvod.

Vodič sadrži upute o postupku prijave, specifikaciji proizvoda, jedinstvenom dokumentu te izmjenama i dopunama za sve kategorije proizvoda.

Vodiču možete pristupiti OVDJE:

Izvornu objavu Europske komisije pronađite OVDJE.

Prethodni/sljedeći

Sorry, the comment form is closed at this time.

Skip to content