Završen 3. susret graditelja HOK-a

Treći susret graditelja Hrvatske obrtničke komore održan je prošlog petka, u okviru Godišnje konferencije Europske udruge graditelja. Organizator događanja je Hrvatska obrtnička komora i Europska udruga graditelja.

U petak 29. rujna, u okviru Godišnje konferencije Europske udruge graditelja, održan je i 3. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore, na temu zaštite i sigurnosti na radu. Skup je otvoren pozdravnim govorima predsjednika Europske udruge graditelja, Patricka Liebusa te govorom domaćina, predsjednika Hrvatske obrtničke komore, Dragutina Ranogajca. "Cilj ovog događanja je da zajednički, kroz dijalog struke, državnih tijela i europskih iskustava progovorimo o trenutačnom stanju i perspektivama u sektoru graditeljstva. Obrti, mala i mikro poduzeća su ključni pokretači ekonomskog rasta, inovacija, zapošljavanja i socijalne integracije te čine okosnicu ekonomije Europske unije. Kontinuirano smanjenje ekonomske moći velikog broja građana, dovelo je do naglog smanjenja potražnje za uslugama u graditeljstvu, niz je razloga zbog kojih je graditeljstvo u obrtu te malim i srednjih poduzećima u nepovoljnoj situaciji, a razvidno je da su obrti, mala i srednja poduzeća pod većim pritiskom od velikih građevinskih tvrtki jer imaju veće probleme u kontroliranju rizika. Pozitivni propisi su ti koji ovdje moraju stupiti na snagu kako bi se omogućilo premošćivanje prepreka.", rekao je Ranogajec.

Predsjednik Europske udruge graditelja, Patrick Liebus, istaknuo je: "Stabilan i jednostavan regulativni okvir na europskoj razini jest garancija zdravlja i sigurnosti građevinskih radnika. No, bitno je pripaziti da se ne stavi nepravedan administrativni teret na leđa malih i srednjih poduzetnika."

Uvodne govore održali su i Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Dunja Magaš, državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu.

Izlaganja su imali predstavnik Europske komisije te stručnjaci i stručnjakinje u području zaštite na radu iz europskih i hrvatskih institucija i organizacija.

Naglasak panel rasprave koja je uslijedila bio je na svladavanju prepreka pri implementaciji europske legislative o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu, za mala i srednja poduzeća i obrte. Doneseni su i zaključci skupa koje je prezentirao predsjednik Europske udruge graditelja Liebus i predsjednik Ceha graditelja Hrvatske obrtničke komore Kostelac.

3. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore održan u okviru Godišnje konferencije Europske udruge graditelja (EBC), donijeli su na skupu, održanom u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Europske udruge graditelja, na temu prilagodbe i unaprjeđenja legislative o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu (OSH Legislation), u Zagrebu, 29. rujna 2017. godine sljedeće

ZAKLJUČKE

1. Pozivamo nadležne institucije da usklade pozitivne propise Republike Hrvatske sa Zakonom o zaštiti na radu. Zakonom je dana mogućnost da kod poslodavca koji zapošljava do 49 radnika, poslove zaštite na radu može obavljati i ovlaštenik ili poslodavac tj. fizička osoba koja ispunjava propisane uvjete. Ta je mogućnost poništena ostalim propisima, zbog čega dio malih poslodavaca trpi izravnu štetu budući da te poslove ne smiju obavljati sami već moraju ugovoriti njihovo obavljanje sa stručnjakom zaštite na radu.

2. Pozivamo nadležne državne institucije da se zakonima i podzakonskim aktima reguliraju odgovornost radnika, a ne samo poslodavaca, a po uzoru na pozitivna iskustva drugih zemalja u okruženju.

3. Apeliramo da se ne rade kompromisi na štetu zaštite na radu kako bi se postigla konkurentnost u kontekstu smanjenog opsega poslova na građevinskom tržištu. Neiskazivanje troškovnika vezanih za provedbu mjera zaštite na radu, a u svrhu snižavanja ukupne cijene projekta, smatramo neprihvatljivim.

4. Zagovaramo efikasniji sustav rješavanja sporova vezanih uz ozljede na radu, putem tijela HOK-a za izvansudsko rješavanje sporova, Suda časti i Centra za mirenje, koji omogućavaju da se sporovi riješe na brži, jeftiniji i učinkovitiji način, a u kojem Hrvatska obrtnička komora ima višegodišnje iskustvo te uspostavljenu infrastrukturu na području cijele Hrvatske .

5. Nastavljamo sa zagovaranjem unaprjeđenja uvjeta rada, što bi doprinijelo značajnom smanjenju broja ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj. Smanjenje ozljeda na radu ima za posljedicu povećanje produktivnosti i konkurentnosti, kao i smanjenje troškova i gubitaka poslovnih subjekata, te zdravstvenog i mirovinskog sustava.

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Upravno vijeće HZZ-a, na svojoj održanoj sjednici dana 2. prosinca 2020.  usvojilo je nove Uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Također, donesena je i nova mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID – 19) za siječanj i veljaču 2021.

Više informacija na: mjere


OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”