U rad pušten e-Registar "Ne zovi"

Registar "Ne zovi"je zajednički projekt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH i Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), a njegov rad propisan je Zakonom o zaštiti potrošača (NN 41/14, 110/15 – čl. 11.a) i Pravilnikom o registru „Ne zovi“ (NN 47/16). Registar „Ne zovi“ pušten je u rad 31. siječnja 2017. godine.

Cilj osnivanja registra je da potrošači koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju u svrhu promidžbe ili kako bi im prodali uslugu ili proizvod putem telefona, SMS-a ili MMS-a, upišu svoj telefonski broj u registar. Registar se nalazi na web stranici HAKOM-a : https://www.hakom.hr/default.aspx?id=8391

Isto tako, potrošač može putem Registra povući sve ranije dane privole trgovcima za kontaktiranje radi promidžbe ili prodaje. Trgovac (pod tim pojmom misli se na sve pravne i fizičke osobe koje na tržištu nude proizvode,

robe i usluge) prije kontaktiranja potrošača i nuđenja svoje usluge ili proizvoda treba u registru pretragom po telefonskom broju potrošača kojeg namjerava kontaktirati, provjeriti je li navedeni broj upisan u registar. Brojeve upisane u registar trgovci ne smiju zvati niti na te brojeve slati promidžbene ili prodajne poruke.

Za nadzor nad kršenjem odredbe čl. 11.a Zakona o zaštiti potrošača, odnosno zbog kontaktiranja broja upisanog u registar u svrhu promidžbe i prodaje od strane trgovaca, nadležna je tržišna inspekcija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH. Kaznenim i prekršajnim odredbama Zakona o zaštiti potrošača (NN 110/15, čl. 15) propisane su novčane kazne za trgovce – fizičke osobe od 5.000,00 do 15.000,00 kuna, a za trgovce – pravne osobe u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna.

Registar "Ne zovi" je javan i prikazuje tri informacije: je li broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno dane privole i naznaku vremena kada je broj upisan u registar. Stoga našim članovima savjetujemo da prije kontaktiranja potrošača putem telefona radi promidžbe ili prodaje svojih roba ili usluga izvrše provjeru u navedenom registru.

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Upravno vijeće HZZ-a, na svojoj održanoj sjednici dana 2. prosinca 2020.  usvojilo je nove Uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Također, donesena je i nova mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID – 19) za siječanj i veljaču 2021.

Više informacija na: mjere


OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”