SMEUnited održao online raspravu na temu naukovanja i uloge poslodavaca u naukovanju

SMEunited je 19. svibnja 2022. godine održao online panel raspravu na temu naukovanja „Učiniti naukovanje privlačnijim za obrte, mala i srednja poduzeća i mlade“ u okviru Europskog tjedna strukovnih vještina, a kao dio godišnje teme SMEUnited-a „Mladi i kvalificirana radna snaga“. Jedan od glavnih ciljeva rasprave je bio razmotriti kako obrti, mala i srednja poduzeća mogu bolje privući više mladih putem naukovanja i rješavati nedostatak  radne snage i neusklađenosti vještina na tržištu rada. Trenutačni trendovi pokazuju smanjenje broja mladih u naukovanju u nekim državama članicama, dok u drugima reforme sustava naukovanja pokazuju ohrabrujuće i obećavajuće rezultate.

SMEunited-u cilj je promicati naukovanje i pružiti veću vidljivost koristi od naukovanja u Europi prezentirajući primjere najbolje prakse svojih članova te time graditi pozitivnu sliku naukovanja kao prvog izbora. U nekoliko država članica naukovanje je uvijek bilo ključna stepenica prijelaza iz škole na posao i najučinkovitiji način da se mladima osigura učenje na radnom mjestu te da se obrtnicima i malim i srednjim poduzećima osigura potrebna kvalificirana radna snaga. Naukovanje snažno doprinosi poduzetništvu te osigurava nesmetan prijenos vlasništva malih poduzeća. Jedan od glavnih faktora uspješnosti kvalitetnog i učinkovitog naukovanja jest uključivanje predstavnika poslodavaca i socijalnih partnera u upravljanje naukovanjem.

SMEUnited već dugi niz godina zagovara važnost razvoja naukovanja te je među sudionicima panela iz OECD-a, Francuske, Njemačke, Austrije i Belgije bio i predstavnik Hrvatske obrtničke komore koji je predstavio na koji način se promovira naukovanje u Hrvatskoj te na koji način komora pruža podršku poslodavcima kako bi mogli uzimati naučnike.

Na kraju panela doneseni su sljedeći zaključci:

  • naukovanje je ključan element strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koji omogućava uspješnu i učinkovitu tranziciju iz škole na radno mjesto;
  • izuzetno je važno ulagati u pozitivnu sliku naukovanja kako bi ono postalo prvi izbor većem broju mladih, a jedan od bitnih elemenata je osiguranje vertikalne prohodnosti u sustavu;
  • uloga obrta te malih i srednjih poduzeća je ključna za provedbu naukovanja te je potrebno osigurati konkretnu financijsku i nefinancijsku podršku za poslodavce koji provode naukovanje;
  • također, istaknuta je važnost međunarodne mobilnosti naučnika i korištenja dostupnih alata i financijskih programa koji omogućavaju ovakve vrste mobilnosti.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”