Održane prezentacije o potporama iz nadležnosti HZZ-a za obrtnike i njihove djelatnike

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin u suradnji s Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Varaždin,  organiziralo je prezentacije o potporama iz nadležnosti HZZ-a za obrtnike i njihove djelatnike. Prezentacije su organizirane po djelatnostima, tj. Cehovima, a iste su se održale tijekom mjeseca veljače i ožujka. U nastavku možete pronaći osnovne informacije s poveznicama na usluge i mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te kontakte za dodatna pitanja.

Najčešće usluge Zavoda odnose se na

Mogućnosti (su)financiranja obrazovanja za radnike i vlasnike obrta je nekoliko.

Obrazovanje kroz sustav vaučera za obrazovane programe za zelene i digitalne vještine (https://vauceri.hzz.hr/) u koje je moguće uključivanje i vlasnika i zaposlenika obrta, u ovom trenutku samo za zelene vještine. Koje su vještine na raspolaganju, možete provjeriti u Katalogu na navedenoj poveznici

Obrazovanje nezaposlenih, zaposlenih i samozaposlenih osoba (https://mjere.hr/mjere/obrazovanje-nezaposlenih-osoba-i-ostalih-trazitelja-zaposlenja-2023/) u obrazovnim programima za deficitarna zanimanja kroz sustav mjera aktivne politike zapošljavanja

Osposobljavanje na radnom mjestu (https://mjere.hr/mjere/osposobljavanje-na-radnom-mjestu-2023/) kroz sustav mjera aktivne politike zapošljavanja unutar kojega je moguće osposobljavanje isključivo osoba prijavljenih u evidenciji HZZ u statusu Nezaposlene osobe. Tijekom osposobljavanja za koje poslodavac samostalno osmisli program, osoba ostaje prijavljena u evidenciji primajući novčanu pomoć i putne troškove od Zavoda dok se poslodavcu odobrava mjesečna potpora za mentora u rasponu od 225 do 300 eura. Osposobljavanje na radnom mjestu moguće je i u kombinaciji s upućivanje osobe u obrazovnu ustanovu radi polaženja verificiranog programa osposobljavanja.

Usavršavanje (https://mjere.hr/mjere/potpore-za-usavrsavanje-2023/) kroz sustav mjera aktivne politike zapošljavanja u sklopu kojega poslodavac prema vlastitom programu usavršavanja svoje radnike zaposlene na neodređeno vrijeme obučava tijekom najduže 12 mjeseci, a za to prima 75% ukupnih troškova usavršavanja (do maksimalno 2 000 eura po polazniku). I u ovom su obliku učenja prihvatljive kombinacije s kraćim programima obrazovanja u obrazovnim ustanovama ili uz vanjskog predavača.

Uz više oblika obrazovanja, pri zapošljavanju novih osoba poslodavac koji posluje minimalno 12 mjeseci, ima priliku koristiti i potpore za zapošljavanje kojima se u mjesečnim paušalnim iznosima sufinancira bruto I plaća radnika. Iznosi se određuju prema razini obrazovanja osobe koju poslodavac zapošljavana, a neovisno o složenosti poslova koje će obavljati. Svakako je nužno zahtjev podnijeti prije zapošljavanja osobe te tijekom 12 odnosno 24 mjeseca koliko potpora može trajati ovisno o ciljanoj skupini osobe, zadržati prosječni broj zaposlenika unatrag 12 mjeseci. Potpore za zapošljavanje osoba opisane su na stranici www.mjere.hr i dijele se na potpore za zapošljavanje (https://mjere.hr/mjere/potpora-za-zaposljavanje-2023/) ili, ako zapošljavate osobu u njenom zvanju u kojemu dosad nije radila, potpore za pripravništvo (https://mjere.hr/mjere/potpore-za-pripravnistvo-2023/). Utvrdite li prema Priručniku (https://mjere.hr/app/uploads/2022/11/HZZ_Prirucnik-za-dodjelu-potpora-za-zelena-i-digitalna-radna-mjesta-200722.pdf) da se radi o zelenom ili digitalnom radnom mjestu, potpore se isplaćuju u većem iznosu (potpora za zapošljavanje zeleno / digitalno, https://mjere.hr/mjere/potpora-za-zaposljavanje-zeleno-digitalno-2023/ i potpora za pripravništvo zeleno / digitalno,  https://mjere.hr/mjere/potpore-za-pripravnistvo-zeleno-digitalno-2023/ ).

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, molimo Vas da kontaktirate

  • za korištenje potpora savjetnike Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja na 042 401 517, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • za ostale usluge savjetnicu Marinu Ostrun na 042 401 530 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”