Energetskom obnovom do 60 posto nižih računa za energiju

Oko stotinu obrtnika, predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, drugih institucija i tvrtki, HGK, zainteresiranih udruga, upravitelja zgrada i drugih, okupilo se 27. svibnja u HOK-u na okruglom stolu ''Energetska obnova višestambenih zgrada i obiteljskih kuća“, što potvrđuje sve veći interes stručne i opće javnosti za ovu temu.

Pitanja i problemi iz prakse bili su u središtu rasprave na okruglom stolu, kojeg je Hrvatska obrtnička komora organizirala u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i tvrtkom Alfa inženjering.

 

Da je energetska obnova obiteljskih kuća i stambenih zgrada prilika za građevinare, istaknuo je na otvorenju skupa član Upravnog odbora HOK-a i predsjednik Udruženja obrtnika Zagreba Antun Trojnar, i sam građevinar.

- Energetska obnova zgrada, koja će trajati više godina, nova je tržišna niša za građevinare, stoga je nužno osigurati sve informacije i kvalitetno se pripremiti za ove poslove, naglasio je Trojnar.

- Do sada smo odobrili energetsku obnovu za oko 500 zgrada u Hrvatskoj, što uključuje zamjenu fasada, stolarije, ugradnju kotlova na biomasu, solarnih kolektora i sl, no suočavamo se s neujednačenim regionalnim interesom, pri čemu prednjači istarsko, riječko i splitsko područje, rekla je dr.sc. Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Hrvatskoj je oko 700 certifikatora koji obavljaju inicijalni pregled zgrada, i procjenjuju mogu li ste vlasnici zgrada prijaviti za korištenje sredstava ovog Fonda, tj. u kojoj se mjeri radovi potrebni za postizanje energetske učinkovitosti zgrade uklapaju u kriterije postavljene u natječajima Fonda.

Potom je s vlasnicima ili upraviteljima (višestambenih) zgrada potrebno utvrditi postoje li za to sve potrebne pravne osnove (da je zgrada legalizirana, da vlasnik ima i prebivalište u zgradi, itd.), nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije (koja se također može financirati od strane Fonda), da bi se u roku od 2 godine planirani radovi na zgradi u prilog energetskoj učinkovitosti zgrade, i izveli.

U svim tim postupcima, da bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mogao sufinancirati energetsku obnovu, posebno je važno imati cjelovitu i ispravnu dokumentaciju.

U raspravi je istaknut veliki broj primjera i pitanja iz područja certificiranja, projektiranja, izvedbe, nadzora i financiranja energetske učinkovitosti zgrada.

Da bi se povećao interes i regionalna distribucija sredstava Fonda, bilo bi potrebno dodatno educirati upravitelje zgrada, a poseban će problem još godinama predstavljati zgrade pod zaštitom konzervatora, kao i one za koje tek treba dovršiti postupak legalizacije.

Premda se kod postizanja energetske učinkovitosti radi o primamljivim uštedama (do 60-posto nižih računa za energiju), pored navedenih problema, još nedostaje bolja izrada troškovnika, nadzor obavljenih radova, a mogućnosti za poboljšanja su i u kvaliteti i cijeni ugrađenog materijala.

Poseban problem međutim predstavlja nedostatak stručne radne snage, zbog čega je upitno kada će se uspjeti čak i do sada ugovoreni poslovi izvesti, jer ni financiranje više nije ključni problem. Naime, banke danas nude kredite za energetsku obnovu, pod povoljnijim uvjetima nego za stambene kredite.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”