Obveza polaganja ispita za stručnjaka zaštite na radu I. stupnja

1. Moraju ili svi obrtnici koji nemaju majstorski ispit polagati ispit za stručnjaka zaštite na radu I. stupnja?

Za stručnjaka zaštite na radu I. stupnja  moraju polagati samo obrtnici koji imaju zaposlene radnike. Temeljem Zakona o zaštiti na radu moraju organizirati vođenje poslova zaštite na radu na način da sami polože ispit pri Ministarstvu rada ili kod ovlaštene tvrtke.

2. Treba li obrtnik, koji u svom obrtu zapošljava samo jednog radnika, polagati ispit za stručnjaka zaštite na radu I. stupnja?

Ispit za stručnjaka zaštite na radu treba polagati i obrtnik koji zapošljava samo jednog radnika.

3. Priznaju li se obrtnicima znanja stručnjaka zaštite na radu I. stupnja, koji obrtničku djelatnost obavljaju dugi niz godina i imaju status majstora po stažu bez prava isticanja?

Radni staž se sukladno Zakonu o zaštiti na radu ne priznaje, što znači da majstori po stažu (bez prava isticanja majstorskog statusa), ako imaju i jednog zaposlenog radnika moraju položiti ispit za stručnjaka zaštite na radu I. stupnja.

4. Kako provesti odredbe Zakona o zaštiti na radu, ako se radi na različitim gradilištima? – Npr. obrtnik ima zaposleno nekoliko radnika, koji rade na različitim gradilištima.

Na svakom gradilištu mora se osigurati provedba Zakona o zaštiti na radu, a postoji mogućnost zajedničkog obavljanja zaštite na radu na gradilištu gdje radi više poslodavaca.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”