Graditelji traže smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća

Nedostatak radne snage u građevinarstvu moguće je smanjiti ako potaknemo prekvalifikaciju nezaposlenih osoba, prijavljenih na HZZ-u, istaknuo je resorni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, otvarajući 2. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciju o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, koji se 21. i 22. travnja održavaju u Varaždinskim Toplicama.

Kuščević je također naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike. Ujedno, Kuščević je kazao kako slijede izmjene Zakona o javnoj nabavi, prema kojima bi se ubuduće birala ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne ponuda s najnižom cijenom.

Ovaj stručni skup graditelja organiziraju Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Hrvatska udruga krovopokrivača, pod sloganom „Suradnjom do rješenja“.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naveo je kako je, uz kontinuirano smanjenje ekonomske moći velikog broja građana, što je dovelo i do naglog smanjenja potražnje za uslugama u graditeljstvu, niz drugih razloga zbog kojih je graditeljstvo u obrtu te malim i srednjim poduzećima u nepovoljnoj situaciji.

„Politika štednje, problemi nelojalne konkurencije i rada na crno, nelikvidnosti, pravne nesigurnosti i nesigurnosti naplate te damping  cijene u javnoj nabavi elementi su trenutnog okvira u kojemu je doista teško obavljati ovu djelatnost.“, rekao je  Ranogajec.

Predsjednik Ceha graditelja HOK-a Ivan Kostelac naglasio je kako su obrtnici svjesni mogućnosti koje donosi podizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu: višestambenim zgradama, kao i obiteljskim kućama.

„Svjesni smo da subvencije države neće trajati vječno, stoga se zalažemo za porezne poticaje, tj. za smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća. Na razini EU, mogućnost za smanjenje PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima postoji već 7 godina, a zemlje poput Francuske, Nizozemske, Engleske i Irske, uspješno su potaknule svoje graditeljstvo upravo ovim mjerama. Štoviše, smanjenje PDV-a na građevinske radove, učinilo je rad na crno manje privlačnim i zemljama koje je provode, ova se mjera višestruko isplatila.“, istaknuo je Kostelac.

Aktualna problematika, dodao je Kostelac, koja dodatno opterećuje poduzeća i obrtnike u ovoj djelatnosti svakako je nedostatak obrazovane radne snage, rad na crno i nemogućnost naplate potraživanja. Navedeni problemi slični su i u ostalim zemljama EU.

„Smatramo da je jedini izlaz iz loše situacije u kojoj se našao građevinski sektor u inicijativi javne uprave da učini sve kako bi se povećala investicijska aktivnost privatnog i javnog sektora – kroz veću uključenost u infrastrukturne projekte financirane iz strukturnih fondova, porezne olakšice koje će potaknuti privatni sektor na ulaganja u graditeljstvu te također u intenzivniju edukaciju svih aktera u podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu-„, zaključio je Kostelac.


Predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača Vladimir Makoter istaknuo je kako su vrijedni građevinari – tesari, krovopokrivači, limari, izolateri, armirači, zidari, fasaderi, izvođači suhe gradnje i svi oni koji sudjeluju u procesu građenja, vrlo bitni kao stručna zanimanja i kako se šira javnost mora osvijestiti o važnosti tih zanimanja.

„Pitam se – tko će graditi, tko će obnavljati i na taj način pridonijeti gospodarskom rastu naše zemlje, ako ova zanimanja i dalje budu marginalizirana i budu nestajala?“, kazao je Makoter.

Pokrovitelji ovogodišnjeg graditeljskog stručnog skupa su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a domaćin Obrtnička komora Varaždinske županije, ispred koje je skup pozdravio predsjednik komore Mario Milak.

Glavna tema današnjeg dana bio je zakonski okvir u kojem se  obavlja djelatnost graditeljstva, s naglaskom na mogućnosti koje predstavljaju obnove i energetska učinkovitost.

Glavni tajnik Europske udruge graditelja Ricardo Viaggi, u svom izlaganju ukazao je na različite načine kako se PDV primjenjuje na građevinske radove u državama članicama Europske unije, nakon čega je održana druga panel rasprava o problematici i prijedlozima rješenja za poticanje obnove zgrada i obiteljskih kuća u Hrvatskoj.

U poslijepodnevnim satima bilo je izlaganje o ključnim razlikama između otvorenih i zatvorenih difuzijskih sustava te klimatskim promjenama koje utječu na kompletan život ljudi pa i na promjene pristupu građenja.

Drugog dana skupa predstavnici Območno obrtno-podjetniške zbornice Krško prezentirat će načine registracije i rada graditeljskih obrta i trgovačkih društava u Sloveniji. Također, sutra će biti riječi i o postupcima alternativnog rješavanja sporova u graditeljstvu, o projektu Croskills, a skup završava panel raspravom o nedostatku radne snage u sektoru graditeljstva te uključivanju mladih i edukaciji.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”