Ceh graditeljstva o obvezi zapošljavanja ovlaštenog voditelja radova i uzancama u graditeljstvu

Ceh graditeljstva Hrvatske obrtničke komore održao je 20. svibnja telefonsku sjednicu na kojoj je bilo riječi o Zakonu o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, odnosno odredbama koje se odnose na zapošljavanje ovlaštenog voditelja radova.

Od donošenja Zakona u srpnju 2015. u praksi se pojavljivao problem provedbe Zakona kod malih gospodarskih subjekata, jer je ukidanjem "licenciranja" izvođača ostala stanovita praznina u tumačenjima tko i s kakvom kvalifikacijom zadovoljava zahtjeve Zakona, te u kojim slučajevima su majstorski ispiti i ispiti o stručnoj osposobljenosti adekvatna kvalifikacija za vođenje obrtničkih radova, manje složenih radova.

Od početka objave Zakona, Hrvatska obrtnička komora nastoji s ministarstvom dogovoriti način da se pravna praznina ukloni te se nakon niza mišljenja, dogovora i sastanaka uspjelo doći do rješenja kojim će obrtnicima s majstorskim ispitom biti omogućeno da u okviru svoje djelatnosti obavljaju i funkciju voditelja manje složenih radova. Također, bit će objavljen i popis onih radova za koje neće biti potrebno imenovati voditelja manje složenih radova, a koji se temeljem Pravilnika o povlaštenim i vezanim obrtnima obavljaju temeljem stručne osposobljenosti.

Na sjednici je bilo riječi i o donošenju uzanci u graditeljstvu, na kojima se radi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Riječ je bontonu ponašanja između sudionika u gradnji, koji će se modernizirati u skladu s europskim zakonodavstvom, a nove uzance trebale bi biti usvojene u Vladi i Saboru na jesen.

Članovi Ceha raspravljali su i o nedostatku radne snage u graditeljstvu, a spomenuta je i intencija Ministarstva rada da putem programa i poticaja, a preko Zavoda za zapošljavanje, omogući obrtnicima i ostalim poslovnim subjektima lakše zapošljavanje i prekvalifikaciju radnika u ovome sektoru.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”