75. godina djelovanja Obrtničkog glazbenog društva

75godU petak, 14. lipnja 2013. godine Obrtničko glazbeno društvo Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin svečano je obilježilo 75. obljetnicu uspješnog rada. Svečanost, kroz koju je vodio gospodin  Dražen Dretar, održana je u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a započela je svečanom sjednicom. U ime Grada Varaždina sve prisutne sadašnje i bivše članove Društva te uzvanike pozdravila je gospođa Nada Bengeri, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju, a u ime Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin skupu se obratila i čestitala na uspjesima gospođa Ksenija Plavec Fiket, potpredsjednica Udruženja.

Tijekom svečane sjednice predstavnik Hrvatskog sabora kulture, gospodin Dražen Zlatarek, uručio je diplome članovima Društva za 10 i više godina, 20 i više godina te 30 i više godina bavljenja kulturnim amaterizmom u Obrtničkom glazbenom društvu.

Za 10 i više godina djelovanja u Društvu brončane Diplome HSK dobili su: Mia Paravinja 10, Franjo Lazić 10, Zdenko Šerdoner 12, Marta Anderlić Mašić 13, Bernarda Paravinja 13, Tatjana Kreč 13, Zdravka Krčar 13, Nenad Vrabec 13, Željko Sekelj 13, Josip Češnjaj 16, Petar Prpić 17, Nikolina Kolarić 17, Stella Klemen 18 i Zlatko Klemen za 18 godina.

Za 20 i više godina srebrne Diplome HSK primili su: Rajka Kovačić 20, Josip Vlahović 20, Danica Mašinović 21, Marijan Mikac 22, Vera Filipović 23, Biserka Kostović 23, Zlatko Požgaj 23, Andreja Petković 24, Ksenija Petek 24, Marijan Matačić 25, Miroslav Juranko 27, Ljerka Leskovar 27 i  Danica Mežnarić za 27 godina.

Za 30 i više godina djelovanja u Društvu Hrvatski sabor kulture dodijelio je zlatne Diplome Rudolfu Šanteku, koji u Tamburaškom orkestru svira od njegovog osnutka odnosno 30 godina te Zlatku Mežnariću za 32 godine pjevanja u Mješovitom pjevačkom zboru.

Zvonimir Aračić je od Hrvatskog sabora kulture primio Povelju – najviše priznanje koje se dodjeljuje pojedincu za djelovanje u kulturnom amaterizmu. Najviše priznanje gospodin Aračić je zavrijedio kao jedan od najzaslužnijih članova u dugogodišnjoj povijesti zbora za svoje 53 godine bavljenja kulturnim amaterizmom u Obrtničkom glazbenom društvu. U zboru je neprekidno od 1960. godine kao pjevač i solist, a od 1989. do 2004. godine bio je dirigent zbora, koji je pod njegovim ravnanjem nastupao na natjecanjima i susretima Hrvatskog sabora kulture te mnogim nastupima u zemlji i inozemstvu, uvijek sa zapaženim rezultatima.

Za svojih 75. godina uspješnog rada na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture od Hrvatskog sabora kulture zlatnu Diplomu dobilo je i Obrtničko glazbeno društvo Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin kao i njegova mlađa sekcija, Tamburaški orkestar, za 30 godina djelovanja. U ime Obrtničkog glazbenog društva zlatnu Diplomu primila je njegova predsjednica Biserka Oreški, a u ime Tamburaškog orkestra Marijan Mikac, tajnik Društva.

Gospodin Zlatarek je predsjednici Biserki Oreški uručio i Priznanje koje je Obrtničkom glazbenom društvu dodijelila Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Svojoj nestrukovnoj sekciji, Obrtničkom glazbenom društvu, Priznanje povodom 75. obljetnice uspješnog rada dodijelilo je i Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin. Predsjednici Društva uručila ga je potpredsjednica Udruženja Ksenija Plavec Fiket.

Povodom svoje 75. obljetnice Obrtničko glazbeno društvo je za doprinos u radu Društva dodijelilo zahvalnice. Zahvalnicu je predstavnicima institucija i pojedincima uručila predsjednica Društva, gospođa Biserka Oreški, a dodijeljene su: Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin, Gradu Varaždinu, Goranu Habušu - gradonačelniku Grada Varaždina, Predragu Štromaru - županu Varaždinske županije, Hrvatskom saboru kulture Zagreb, Zajednici kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije, Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, mons. Josipu Mrzljaku - biskupu Varaždinske biskupije, Hrvatskoj obrtničkoj komori Zagreb, Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Varaždin, Glazbenoj školi u Varaždinu, Varaždinskoj televiziji, Varaždinskim vijestima, Radio Varaždinu, Koncertnom uredu Varaždin, Varaždinskim baroknim večerima, TIVI Varaždin, Borisu Kosu, Biserki Keliš, Biserki Oreški, Prof. Dadi Ruža, Ivanu Tomašiću, Marijanu Mikacu, Vilku Adamiću, Štefaniji Lazar, Andreji Saiu Večerić, Zvonimiru Aračiću, Zlatku Mežnariću, Miroslavu Juranku, Ljerki Leskovar, Danici Mežnarić, Rudolfu Šanteku, Karlu Žimbreku, Pavici Kocijan, Marijanu Matačiću i Branku Bogoviću.

U ime svih dobitnika diploma, zahvalnica i priznanja lijepim riječima zahvalio se Zvonimir Aračić, koji je i dana aktivan kao pjevač u Mješovitom pjevačkom zboru Društva. Iza njegove zahvale slijedila je zahvala zbora izvedbom „Zahvalnice“, F. Dugana ml.

Nakon svečane sjednice održan je i svečani koncert Mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem prof. Dade Ruža i klavirsku pratnju prof. Vesne Leljak Petković te Tamburaškog orkestra pod ravnanjem Ivana Tomašića.

Uz zbor i orkestar nastupili su i solisti: Tamara Ivaniš, sopran; prof. Sofija Cingula, mezzosopran; David Oštrek, basbariton; Nikola Hrupek, harmonika; Anita Huđek, sopran; Anita Vincek, mezzosopran i Zvonko Težak.

Koncert je bio svojevrsni prikaz najpoznatijih djela, koje je zbor izvodio posljednjih godina. Izvodila su se djela duhovne glazbe, djela europskih skladatelja te skladbe poznatih hrvatskih skladatelja. Bilo je i arija iz opera i opereta kao i popularne moderne glazbe.

Nastupio je i pomlađeni Tamburaški orkestar u kojem su uz nekoliko iskusnih tamburaša mladi tamburaši, učenici II. Osnovne škole Varaždin, koji će u skoroj budućnosti biti okosnica orkestra.

Na kraju svečanog koncerta pjesmom „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta zajedno su sadašnji i bivši pjevači zahvalili svojim prijateljima i brojnoj publici, koja ih prati godinama na njihovim koncertima.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”