Sekcija drvoprerađivača dobila predstavnike pri Hrvatskoj obrtničkoj komori

Drvoprerađivačka industrija radno je intenzivna industrija i najveći izvoznik u Hrvatskoj te bilježi stalan rast prihoda i plaća. Potencijal sektora je velik, stoga je rad na njegovom unaprjeđenju najbolji ulog u gospodarsku budućnost Hrvatske.

Predstavnici drvoprerađivačke industrije odlučili su oformiti sekciju unutar Hrvatske obrtničke komore te legitimnim instrumentima raditi na razvoju industrije i rješavanju problema. Ovaj segment hrvatskog gospodarstva predstavlja preko 1500 obrtnika raspoređenih po ruralnim sredinama pri čemu zapošljavaju veliki udio radno aktivnog stanovništva i kao takvi ključni su za gospodarstvo lokalne zajednice.

Jedna od glavnih tema prve sjednice Sekcije drvoprerađivača bili su uvjeti nastali potpisivanjem Pisma razumijevanja i njihova provedba. Pismo razumijevanja propisuje uvjete za sektor obrade drva kojim se osigurava stabilna količina sirovine te se postavlja temelj za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Sektor obrtništva u ovom segmentu slabo je zastupljen, a to dovodi do nezadovoljstva obrtnika zbog otežanog pristupa informacijama i smanjene transparentnosti u donošenju ključnih odluka za sektor. Stoga će jedna od glavnih zadaća Sekcije biti osiguravanje bolje provedbe raspodjele sirovina za obrtnike iz drvoprerađivačkog sektora.

Članovi Sekcije jednoglasno su za predsjednicu Sekcije izabrali Kseniju Kolarević, vlasnicu obrta „Koleks“ iz Molva, a za potpredsjednika izabran je Branimir Unger, vlasnik obrta „Radiona za obradu drveta“ iz Bjelovara.  Složni su u tome da unutar struke postoje specifični problemi i interesi te ih namjeravaju artikulirati preko Sekcije koja će imati zadaću slušati stvarne potrebe svojih kolega. Također, tražit će model kako bi se u proces rada Povjerenstva za praćenje provedbe Pisma razumijevanja uključili i predstavnici Hrvatske obrtničke komore.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Upravno vijeće HZZ-a, na svojoj održanoj sjednici dana 2. prosinca 2020.  usvojilo je nove Uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Također, donesena je i nova mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID – 19) za siječanj i veljaču 2021.

Više informacija na: mjere


OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”