Priručnik e- komunikacija

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Bitno je istaknuti da obrtnik mora sam vlastitim kvalificiranim elektroničkim potpisom potpisati potvrdu za ulazak u sustav.


Obveza se odnosi na sve obrtnike, no zapravo u ovom trenutku ne postoji novčana ili slična sankcija za obrtnike koji se nisu uključili prema očitovanju Ministarstva pravosuđa i uprave.

Sukladno čl. 106.a st. 6. Zakona o parničnom postupku ako obrtnik podnesak ne podnese u elektroničkom obliku, sud će podnositelju naložiti da u roku od osam dana podnesak dostavi u elektroničkom obliku. Ako podnositelj ne dostavi podnesak u elektroničkom obliku u određenom roku, smatrat će se da je podnesak povučen i zato postoji rizik gubitka procesnih prava ako se obrtnici pravovremeno ne uključe u e-komunikaciju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ne podnosi prijavu u ime obrtnika, nego to obrtnik radi osobno (Priručnik u privitku-str. 6-8 ) dok Ministarstvo pruža tehničku podršku putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Obavještavamo Vas i da je na web-u HOK-a izmijenjena uputa https://www.hok.hr/aktualno-obavijesti/obrtnici-upisite-se-u-sustav-e-komunikacija kojom je jasnije naznačeno da se obrtnici sami uključuju u sustav e-komunikacije kao fizičke osobe.

Od Ministarstva pravosuđa i uprave smo dobili očitovanje da nije potreban poslovni nego osobni certifikat Finin certifikat obzirom se pojavila dvojba od strane nekih djelatnika Fine u pojedinim poslovnicama.

Također primite na znanje informaciju da se Ministarstvo očitovalo da za sada nije moguće izvršiti prijavu u e-komunikaciju putem računovodstvenih servisa.

E - Komunikacija - Priručnik za fizičke osobe

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”