Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda sudjelovalo u programu Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Varaždinske županije sudjelovalo je u programu - Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“ koji je u dvorani Gospodarske škole u srijedu, 8. studenoga, organiziralo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin.

Ovim programom, kojeg je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo u suradnji s Gradom Varaždinom, želimo potaknuti učenike sedmih i osmih razreda da nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja odaberu neko od obrtničkih zanimanja. Provedbom ovog projekta nastojimo popularizirati upravo obrtnička zanimanja i djecu zainteresirati da budu in i da upravo neko od obrtničkih zanimanja odaberu kao svoj životni poziv. Kako bismo im pomogli u donošenju te životne odluke organizirali smo po prvi puta i ovakvu prezentaciju na kojoj sudjeluju 34 obrtnika. Učenici završnih razreda osnovnih škola danas su tako imali priliku učiti od najboljih i uvjeriti se da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja neće morati čekati na svoje radno mjesto, nego će ono čekati njih - istaknuo je Vladimir Bais,predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Na prezentaciji u dvorani Gospodarske škole učenici su imali priliku vidjeti što sve mogu izraditi vješte obrtničke ruke, pa su tako uz nadzor majstora - obrtnika mogli primjerice izraditi drvenu kućicu za ptice, sašiti odjevni predmet ili dopadljivu ručnu torbu, napraviti frizuru ili urediti nokte, izraditi cvjetni aranžman, ali i naučiti kako postaviti keramičke pločice, ispeći „varaždinski klipič“, obraditi lim, popraviti računalo ili izraditi umjetnički predmet u kamenu.  

- Nastojimo uspostaviti partnerski odnos između učenika i obrtnika i potaknuti ih da nauče raditi „zlatnim rukama“ koje će im osigurati financijsku sigurnost, a zajednici društveni napredak  - poručio je na otvaranju ove priredbe predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

 

Trendovi se mijenjaju

Na ovoj odlično osmišljenoj i organiziranoj prezentaciji varaždinskom udruženju obrtnika čestitao je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

-Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin ima odlične ideje, koje je prepoznao i Grad Varaždin, kao pokrovitelj ove priredbe. Danas su obrtnici ovdje bili u prilici pokazati djeci što i kako rade, a djeca su mogla na primjer, popraviti lim na automobilu, postaviti keramičke pločice ili se okušati u nizu drugih obrtničkih zanimanja. Vjerujem da su djeca prepoznala vrijednost obrtničkih zanimanja i koristi koje mogu imati ukoliko se odluče za neko od obrtničkih zanimanja. Danas više nije in biti gimnazijalac, nego - obrtnik. Nakon završenih četiri razreda gimnazije, ukoliko ne upišete i završite fakultet, vi ste zapravo nitko i ništa. No, djeca koja završe obrtničku školu svoj novac počinju zarađivati čak pet godina prije nego njihovi vršnjaci koji su upisali fakultete. Trendovi se mijenjaju i svake godine obrtnička zanimanja upisuje sve više djece. Mislim da je to jako dobar trend - naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.

O višegodišnjem trendu rasta zanimanja za obrtnička zanimanja govorio je na otvorenju ove priredbe i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

-Trideset posto naših osmaša upisuje obrtnička zanimanja, a ovakvi sajmovi i radionice sigurno će pomoći da još više djece upiše upravo obrtnička zanimanja, jer kroz interakciju s obrtnicima učenici mogu vidjeti, doživjeti i prepoznati neko od obrtničkih zanimanja za koje će se školovati - rekao je dr. sc. Miroslav Huđek.

Ovu priredbu kojom se djeca potiču na školovanje za obrtnička zanimanja pohvalio je i Igor Šoković, predsjednik Županijske obrtničke komore.

 

Atraktivne prezentacije obrtnika

Interesom učenika završnih razreda osnovnih škola bili su zadovoljni i obrtnici koji su se predstavili na ovoj priredbi.

-Danas smo prezentirali kako se postavljaju keramičke pločice, kako se režu, kako se postavlja knauf. Djeca su bila jako zainteresirana za ono što radimo, pa su i sami pokušali rezati i postavljati keramičke pločice. Naš posao je sada prilično dobro plaćen, iako je to naporan i težak posao . No, to je i jako zanimljiv posao, svaki dan radiš u nekom novom okruženju, svaki dan se susrećeš s novim izazovima - rekao je Mario Šanjek, vlasnik obrta za uređenje interijera LLG iz Poljane Biškupečke.

Zadovoljan s odazivom bili su i drugi obrtnici, koji su se trudili da tajne svog zanata predstave učenicima.

-Djeci smo danas predstavili dio autolimarskih i lakirerskih poslova, ravnanje limova bez lakiranja, proces pripremanja za lakiranje, popravak oštećenja od tuče bez lakiranja i slične poslove. Djeca se zanimaju za ovo što radimo i nadam se da će to uroditi plodom i da će se netko od njih odlučiti za posao autolimara i lakirera. To je definitivno jako interesantno zanimanje, iako nije baš najjednostavnije i najlakše. Nikada nemate dva ista karambola, pa je i posao svaki puta drugačiji, što je vrlo izazovno. Osim toga, od ovog se posla može pristojno živjeti - istaknuo je Dalibor Kolman, vlasnik AC Kolman, obrta za popravak i održavanje vozila iz Zamlake. 

Učenici su imali priliku i sami izraditi neke od predmeta pod mentorstvom majstora obrtnika. -Sama sam sašila torbu od platna i uopće nije bilo teško. Još nisam donijela odluku što ću upisati nakon osnovne škole, ali će mi ova prezentacija sigurno puno pomoći u odabiru mog budućeg zanimanja - rekla je Eva Lacković, učenica Osnovne škole Metel Ožegović  iz Radovana. 

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”