Poziv obrtnicima na sudjelovanje u projektu "BUDI IN i odaberi obrtničko zanimanje"

Prošle godine po prvi puta odradili smo projekt „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“. Projekt je uz pomoć obrtnika odrađen uspješno. Ove godine nastavljamo s projektom, te ga imamo namjeru nadograditi i proširiti

Da Vas podsjetimo, projekt Budi IN namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, u cilju rješavanja postojećeg problema nedostatka stručne radne snage u obrtničkim zanimanjima. Kako obrtnička zanimanja ne bi bila predstavljena učenicima i roditeljima samo kroz filmove, prošle smo godine Projektom Budi IN, obrtnička zanimanja uz veliku pomoć samih obrtnika, prezentirali kroz radionice. Učenici, roditelji, ali i nastavnici imali su prilike na centraliziranom mjestu, kroz edukaciju naših obrtnika i praktičan rad, upoznati se sa samim obrtničkim zanimanjima i onime što obrtnička zanimanja obuhvaćaju.

Ove godine uključili bi i veći broj obrtnika kako bi prezentirali što više zanimanja kroz radionice i praktičan rad u kojem će sudjelovati svi zainteresirani učenici uz pomoć samih obrtnika.

Tako će obrtnici izraditi model obiteljske kuće te će učenicima na modelu prikazati proces izgradnje objekta, ugradnju instalacija, krovopokrivačke radove, soboslikarske radove, ugradnju knaufa i ostale radove potrebne za izgradnju objekta od temelja do završnih radova. Učenicima će biti omogućeno da i sami svojim rukama sudjeluju u izgradnji objekta i završnim radovima.

Klesar će obrađivati kamen, izrađivati umjetničko djelo i dati mogućnost djeci da u ruku prime kamen i oblikuju ga prema nacrtima, šablonama ili Avangard.

Modni dizajner upoznati će učenike sa zahtjevima u dizajniranju odjeće, a krojač će prema prethodno kreiranom modelu, izrađivati odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Omogućit će djeci da sami sašiju predmet po želji.

Galanterist ne mora isključivo izrađivati asesoar od kože, može biti i od drugih materijala, pa će tako jedan od obrtnika pokazati kako od platna ili konca može izraditi ručnu torbu.

Cvjećari će omogućiti da djeca zajedno sa njima izrađuju manje cvjetne aranžmane, koji će također biti gotov produkt jednog od zanimanja.

Informatičar će prezentirati svoj rad i širok opseg mogućnosti rada na računalima.

Frizeri, kozmetičari, maseri aktivno su se i prošle godine uključili u projekt, a i ove godine učenicima će pokazati tajne svog zanata.

Uključiti će se i prijevoznici i obrtnici auto struke čije su radionice prošle godine bile izuzetno zanimljive.

U planu je i organizacija natjecanja učenika sportsko/radnog karaktera.

U projektu je planirano prema gore navedenim primjerima, prikazati i ostala obrtnička zanimanja uz poziv učenicima i roditeljima da odaberu neko od obrtničkih zanimanja jer njihova je vrijednost dokazana, bilo gdje u svijetu da se nađu, vrijedne ruke i sposobnost se priznaju.

Potrebno je istaknuti važnost nastavka održavanja ciljanih prezentacija kako bi roditelji i učenici sedmih i osmih razreda što lakše donijeli odluku o izboru budućeg zanimanja, posebice zbog potreba na tržištu rada, jer učenici koji upišu obrtnička zanimanja nakon završetka škole ne čekaju svoje radno mjesto, već ono čeka njih.

Udruženje će osigurati mjesto (dvoranu) za realizaciju projekta, kao i različite materijale potrebne za praktične prezentacije obrtničkih zanimanja, datum održavanja će biti 07. studeni u vremenu od 8-13 sati. Pozvati će se osnovne škole na suradnju kako bi organiziranim prijevozom učenike 7. i 8. razreda doveli na prezentaciju.

Stoga Vas ovim putem pozivamo da nam se prijavite za realizaciju Projekta Budi IN, te tako kroz praktičan rad i primjer prezentirate svoje obrtničko zanimanje i time potaknete učenike na odabir obrtničkog zanimanja kako bi sebi na taj način jednog dana osigurali stručnu radnu snagu i uspješan nastavak svog poslovanja.

Ujedno, otvoreni smo za nove ideje kako bi Projekt „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“, nadogradili, proširili i još više poboljšali.

Još jednom zahvaljujemo Vam na zajedničkom radu i radujemo se daljnjem jačanju suradnje u projektima.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”