Održan tečaj higijenskog minimuma od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“


Jučer se u Udruženju obrtnika Varaždin održao tečaj higijenskog minimuma od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ kojem je prisustvovalo 170 obrtnika polaznika

Naime u  NN 116/18 objavljen je novi Pravilnik o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (obvezni tečaj higijenskog minimuma), koji je stupio na snagu 29.12.2018.

Tečajeve higijenskog minimuma provode Zavodi za javno zdravstvo, a obvezne su ga proći osobe koje svoje poslove obavljaju u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osoba koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice.

U djelatnosti pružanja usluga njege i uljepšavanja lica i tijela prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti uključeni su:

  • Frizerski saloni
  • Saloni za pedikuru
  • Kozmetički saloni
  • Saloni za masažu tijela

U djelatnosti unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice uključeno je:

  • Tetoviranje (tattoo)
  • Piercing
  • Iscrtavanje obrva (microblading)
  • Trajna i polutrajna šminka

Navedena znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju steći prije stupanja na radno mjesto, odnosno potrebno ih je obnavljati svakih pet godina.

Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti te su izuzete od prethodno navedene obveze.

Za osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za zanimanja za djelatnosti navedene u Pravilniku o načinu i stjecanju potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (N.N. 116/18), smatra se da imaju usvojena potrebna znanja za rad. Navedene osobe upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred Ispitnom komisijom. Nakon uspješno položenog ispita, polaznik dobiva Potvrdu o završenom tečaju koja vrijedi 5 godina.

Nakon isteka petogodišnjeg trajanja Potvrde, polaznik  više ne mora pohađati teorijsku nastavu, već svoje znanje obnavlja koristeći odobrene edukativne materijale te prijavom ispita. Nakon uspješno završene provjere znanja pred Ispitnom komisijom, polazniku se izdaje nova Potvrda sa jednakim rokom trajanja.

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

On – line predaja zahtjeva moguća od 23.03.2020.g. Predaja zahtjeva (COVID – 19)

OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”