Obveze obrtnika koji do sada nisu ispunili potrebne mjere tehničke zaštite

Podsjećamo vas da su prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija NN 56/2015, čl. 5., stavak 1., pod novčarske institucije koje su obveznici primjene ovog Zakona uvrštene zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje, poslovnice za otkup plemenitih kovina i dragocjenosti te pravne osobe i obrti za preradu plemenitih metala.

Već smo obavještavali o potrebnim mjerama za spomenute obrte (zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje), no zbog ponovnih povremenih inspekcijskih izlazaka savjetujemo sve one koji do sada nisu ispunili potrebne mjere tehničke zaštite (a obvezni su prema Zakonu) da to naprave u što kraćem roku kako ne bi bili novčano kažnjeni.

Obveze koje se pred ovakve obrtnike postavljaju prema članku 7., točka 12, su:

– primjena protuprepadnog sustava s centraliziranom dojavom i nadzorom alarma

– primjena protuprovalnog sustava s centraliziranom dojavom i nadzorom alarma i spajanjem na unutarnje sirene i vanjske sirene s bljeskalicama

– neprekidni sustav video-nadzora unutar i izvan objekta s pohranom video-zapisa u digitalnom obliku

– pohrana novca i vrijednosti s uplatno-isplatnih mjesta iznad blagajničkog maksimuma propisanog sigurnosnim procedurama u:

  • · čvrste neprobojne (zidane ili protubalističke) prostore ili prostorije s protuprovalnim ili drugim neprobojnim vratima u sefove s mehaničkim otvaranjem ili sefove s vremenskom odgodom otvaranja ili
  • · sefove, ako se nalaze izvan čvrstih neprobojnih (zidanih ili protubalističkih) prostora ili prostorija s protuprovalnim ili drugim neprobojnim vratima, koja imaju vremensku odgodu otvaranja

– pohrana vrijednosti koje su izložene kao prodajni artikli u poslovnicama u čvrste prostore (ladice, ormare, vitrine i sl.) sa staklenim elementima koji čvrstoćom zadovoljavaju uvjete na protuprovalnost (laminirano – »antivandal») ili protubalističkih karakteristika te mehaničkim otvaranjem pomoću ključeva ili drugim načinom otvaranja koji zahtjeva autorizaciju ovlaštene osobe.

Isto tako Zakon je člankom 19., stavkom 1. predvidio mogućnost da se za pojedine slučajeve može tražiti izuzeće od pojedinih obaveza (alternativna rješenja), uz popratnu dokumentaciju koju izrađuju pravne i fizičke osobe ovlaštene za obavljanje djelatnosti privatne zaštite. Odnosno za svaku pojedinačnu poslovnicu podnosi se zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova, uz zahtjev se prilaže projektna dokumentacija koju izrađuje obrt ili tvrtka ovlaštena za djelatnost tehničke zaštite.

Za sva daljnja pojašnjenja u svezi primjene Zakona, slobodni ste kontaktirati Ministarstvo unutarnjih poslova na broj 01/4887 195 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

On – line predaja zahtjeva moguća od 23.03.2020.g. Predaja zahtjeva (COVID – 19)

OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”