Upisi u srednje škole Varaždinske županije: pokrenuti novi programi u strukovnom obrazovanju, ulaganja u regionalne centre kompetentnosti za strukovna zanimanja

Varaždinska županija, već 13 godina provodi kampanju „Odaberi svoju školu“ u kojoj predstavlja srednje škole koje djeluju u Varaždinskoj županiji kako bi učenicima olakšala odabire budućih zanimanja.

Sve srednje škole predstavljene su putem digitalne knjižice „Odaberi svoju školu“ s opisima svih zanimanja i kratkim filmovima o svakoj školi.

Brošura Odaberi svoju školu

U 16 srednjih škola te dva centra za odgoj i obrazovanje je ukupno 2.194 slobodnih mjesta, pri čemu je 70 posto strukovnih programa te programa iz likovne i glazbene umjetnosti, a 30 posto gimnazijskih programa.

Varaždinska Županija kontinuirano ulaže u infrastrukturu i opremu, ali i u programe, s jedne strane za darovitu i visokomotiviranu djecu, a s druge strane u razvoj strukovnih programa s ciljem da učenike obrazuju za stvarne potrebe realnog sektora. Po prijedlogu upisnih mjesta, u trogodišnjim strukovnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja i dualnom obrazovanju Varaždinska županija je 40 posto jača u odnosu na prosjek Hrvatske. Radi se o modelima koji podrazumijevaju učenje u školi te praksu na radnome mjestu s obzirom na potrebe našeg gospodarstva.

I ove godine su pokrenuti novi obrazovni programi: u Srednjoj školi Ludbreg učenici se mogu školovati za CNC operatera ili kuhara po modelu dualnog obrazovanja. Po modelu dualnog obrazovanja u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin upisuju se budući frizeri i kozmetičari, a po jedinstvenom modelu obrazovanja mljekari i staklari.

Obrtnička komora Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i Ministarstvom turizma stipendira učenike deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Osim toga planirane su i stipendije Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za programe po jedinstvenom modelu obrazovanja, stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe dualnog obrazovanja i stipendije Varaždinske županije za poljoprivredna zanimanja.

Varaždinska Županija više od 50 posto svojeg proračuna izdvaja upravo za školstvo, a u ovoj godini počinju posebno su važna ulaganja za strukovna zanimanja. Radi se o ulaganju vrijednom 160 milijuna kuna u dva regionalna centra kompetentnosti za strukovno obrazovanje zahvaljujući odličnim rezultatima koje postižu naše škole u strukovnom obrazovanju.

Obrazovanje za obrtnička zanimanja u srednjim školama Varaždinske županije

Prednosti školovanja za obrtnička zanimanja:

  • Razvijate svoju kreativnost
  • Postajete majstor svoje struke
  • Gradite samostalno svoj posao
  • Osiguravate vlastite prihode
  • Slobodno raspolažete svojim vremenom
  • Nastavljate obiteljsku tradiciju
  • Ostvarujete stipendije

Obrazovanje za obrtnička zanimanja

Obrazovanje za obrtnička zanimanja odvija se prema jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), programu sastavljenom od općeobrazovnog, stručno-teorijskog i praktičnog dijela (naukovanje) te izbornih sadržaja, a traje tri godine.

Općeobrazovni predmeti i stručno-teorijski dio naukovanja izvode se u srednjim školama, a praktični dio naukovanja isključivo u licenciranoj radionici. Popis licenciranih radionica možete pronaći na www.hok.hr i www.e-naukovanje.hr, a sve informacije možete dobiti i u Obrtničkoj komori Varaždinske županije.

Naučnički i završni ispiti

Naukovanje je poseban model učenja kroz praktičan rad kod majstora-stručnog učitelja u licenciranoj radionici. Svrha naukovanja je obrazovanje, osposobljavanje za zanimanje, stjecanje znanja, vještina i poslovne kulture. Po završetku naukovanja pristupate polaganju naučničkog ispita koji je sastavni dio obrane završnog rada, državno je priznat i reguliran Zakonom o obrtu. Na naučničkom ispitu provjeravaju se praktične vještine i nužna znanja za samostalno obavljanje poslova u određenom zanimanju.

Mogućnosti nakon završetka srednje škole:

  • Zaposliti se
  • Položiti naučnički ispit i nakon dvije godine radnog iskustva pristupiti polaganju majstorskog ispita i otvoriti vlastiti obrt
  • Nastaviti obrazovanje u četverogodišnjim programima i položiti državnu maturu te steči pravo upisa na visoke škole i fakultete

Majstorski ispit

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima, a polaže se za zvanja s popisa vezanih obrta. Majstorska zvanja vrlo su cijenjena u Hrvatskoj i Europi, a stječu se polaganjem majstorskog ispita. Majstorski ispit polaže se u Obrtničkoj komori, a uspješno položenim ispitom stječete diplomu o majstorskom zvanju (majstorska diploma) koja vam omogućava samostalno otvaranje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”