Poziv obrtnicima na sudjelovanje u projektu „BUDI IN i odaberi obrtničko zanimanje“

Kako se u svakodnevnom poslovanju susrećete sa zajedničkim problemom nedostatka stručne radne snage Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, u cilju pomoći kod rješavanja tog problema, osmislilo je Projekt pod nazivom „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“.

Projekt je namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, jer odabir budućeg zanimanja dolazi od samih učenika, no kroz usmjeravanje roditelja.

Do sada je predstavljanje obrtničkih zanimanja učenicima i roditeljima većinom prikazano kroz filmove/projekte gdje se na zanimljiv način preko portala i društvenih mreža pozivaju mladi ljudi da izaberu obrtnička zanimanja.

Ovim Projektom Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin ide na proširenje navedenog predstavljanja, tako da na centraliziranom mjestu, u jednoj od adekvatnih dvorana, naši obrtnici prezentiraju obrtnička zanimanja u praksi.

Tako na primjer…stolar pripremi za djecu izrezane materijale za sastavljanje kućica za ptice, zainteresirani učenici imali bi priliku uz kratko predstavljanje nacrta kućice za ptice, sastaviti ih samostalno, bojati i tako dobili gotov proizvod spreman za tržište rada koje su napravili vlastitim rukama.

Klesar će obrađivati kamen, izrađivati umjetničko djelo i dati mogućnost djeci da u ruku prime kamen i oblikuju ga prema nacrtima, šablonama ili Avangard.

Krojač će prema prethodno kreiranom modelu, izrađivati odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Omogućit će djeci da sami sašiju predmet po želji.

Galanterist ne mora isključivo izrađivati asesoar od kože, može i od drugih materijala kao što su platno, konac i sl., izraditi neki od proizvoda iz svog područja rada.

U projektu je planirano prema gore navedenim primjerima, prikazati i ostala obrtnička zanimanja uz poziv učenicima i roditeljima da odaberu neko od obrtničkih zanimanja jer njihova je vrijednost dokazana, bilo gdje u svijetu da se nađu, vrijedne ruke i sposobnost se priznaju.

Potrebno je istaknuti važnost nastavka održavanja ciljanih prezentacija kako bi roditelji i učenici sedmih i osmih razreda što lakše donijeli odluku o izboru budućeg zanimanja, posebice zbog potreba na tržištu rada, jer učenici koji upišu obrtnička zanimanja nakon završetka škole ne čekaju svoje radno mjesto, već ono čeka njih.

Udruženje će osigurati mjesto (dvoranu) za realizaciju projekta, kao i materijale potrebne za praktične prezentacije obrtničkih zanimanja, datum održavanja je                 8. studeni 2023. godine od 8 do 13 sati.

Stoga Vas ovim putem pozivamo da nam se prijavite za realizaciju Projekta Budi IN, te tako kroz praktičan rad prezentirate svoj obrt i obrtničko zanimanje i time potaknete učenike na odabir obrtničkog zanimanja kako bi sebi tako jednog dana osigurali stručnu radnu snagu i uspješan nastavak svog poslovanja.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”