Rad i uloga komora tema rasprave u Sloveniji

Potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger i predsjednik Odbora za gospodarstvo, međunarodnu suradnju i sajmove Ivica Zanetti sudjelovali su u srijedu 8. studenoga 2023. na savjetovanju „Organizacija potpornog okruženja za mala i srednja poduzeća - ima li dovoljno učinaka?  koje je održano u Sloveniji u organizaciji Obrtno-podjetniške zbornica Slovenije i Državnog vijeća Republike Slovenije.

Predstavnici obrtnički i gospodarskih komora iz Austrije, Slovenije i Hrvatske raspravljali su o djelovanju i ulozi komora u razvoju i uspješnom poslovanju poduzeća te važnosti potpore države komorama te financiranju komora.  

Predstavnici slovenskih komora ukazali su na nužnost sustavne potpore države kako bi mogle još bolje obavljati svoje zadaće i pružati pomoć tvrtkama. Blaž Cvar, predsjednik Obrtno-poduzetničke zbornice Slovenije, istaknuo je da se u osiguravanju poticajnog okruženja treba ugledati na razvijene europske zemlje poput Njemačke i Austrije u kojima je komorsko poslovanje uređeno sistemskom ulogom komora, pa tako i financiranje. „To je nužno kako bismo ojačali i financijski i kadrovski te omogućili našim članovima još bolje rezultate“, rekao je Cvar dodavši kako OZS sa svojom mrežom od 62 regionalne komore zna potrebe članstva te su zato važan partner Vladi. Kao izazove izdvojio je potrebu jačeg uključivanja komora u kreiranje zakonske regulative koja bi omogućila bolje poslovno okruženje, što bi zauzvrat donijelo veću konkurentsku prednost i napredak tvrtkama.

Slovenski ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han istaknuo je kako je otvoren za pronalaženje rješenja koja će ojačati komore kako bi pomogle Vladi u donošenju odluka koje će osigurati otpornije gospodarstvo. „ Moja stranka i ja bili smo protiv ukidanja obaveznog članstva. I dok sam i sam bio obrtnik nisam se slagao s onima koji misle da se neke stvari naprave same od sebe. Ne, ne naprave se.  Ako se vi u komorama ne biste borili za izmjene zakona država bi napravila svoje i onaj najmanji obrtnik, kao i onak veliki poduzetnik bi izvukli kraći kraj.“

Meinrad Höfferer, direktor Gospodarske komore Koruške (WKK), predstavio je njihov sustav obaveznog članstva u minimalnom iznosu od 250 eura godišnje te pojasnio da austrijska komora pruža širok spektar usluga te zastupa i najveće tvrtke i samozaposlene.  „ Tko bi zastupao tvrtke da nema komore. Sve te poslove koje mi obavljamo trebala bi umjesto nas obavljati država. Po cijelom svijetu imamo 100 ureda sa 800 zaposlenih. Međutim, te se aktivnosti ne bi mogle provoditi bez obveznog članstva„, ističe predsjednik WWK argumentirajući opravdanost postojanja komora. Također je ukazao i na financijsku pomoć države koja na godišnjoj razini iznosi više od 51 milijun eura.  

Iskustva i aktualno stanje u Hrvatskoj predstavio je potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger. Objasnio je da je da je sustav Hrvatske obrtničke komore koji broji preko 110 tisuća članova, najveće interesno udruženje u Hrvatskoj koje obavlja čitav niz djelatnosti. „Usredotočeni smo na ono što je ključno – imamo 62 majstorska zvanja, brinemo o strukovnom obrazovanju, provodimo licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja te u području daljnjeg obrazovanja skrbimo o provedbi majstorskih ispita i izdajemo majstorske diplome“, rekao je Cvanciger te naglasio ulogu Komore u zakonodavnom procesu.

Naglasio je važnost dobre suradnje Komore s Vladom RH, posebice u ozbiljnim krizama koje su obrtnike i poduzetnike pogodile proteklih godina. „Vladajuće kontinuirano upozoravamo na probleme i zadnjih godina politika nas je uvažavala te je Vlada važan partner u projektima koji uvelike mogu unaprijediti hrvatsko obrtništvo. Vlada je donijela i nekoliko paketa mjera koje su pomogle cjelokupnom gospodarstvu, pa tako i obrtnicima i da nije bilo je bilo tih mjera danas ne bismo imali preko 110 tisuća članova nego upola manje“, rekao je Cvanciger.  

Svi sudionici zaključno su istaknuli nužnost očuvanja komora kao važnog dionika u zastupanju interesa malih i srednjih poduzeća te u pripremi i izmjenama zakonske regulative kao i jačanje partnerske suradnje s predstavnicima vlasti, a sve s ciljem stvaranja konkurentnijeg poslovnog okruženja za obrtnike i poduzetnike.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”