Potpora za očuvanje proizvodnje prasadi i Potpora gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala

U nastavku možete pronaći informacije o Potpori za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja ASK te Potpori gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja ASK.

1. Otvoreno podnošenje zahtjeva za Potporu za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poziva korisnike u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge kod kojih nije utvrđeno uginuće i/ili provedeno usmrćivanje svinja uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge da podnesu zahtjev Potporu uzgajivačima rasplodnih svinja za dio troškova hranidbe u razdoblju u kojem se objekti korisnika nalaze u zoni ograničenja.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koja drže rasplodne svinje. Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

a) upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

b) upis u Registar objekata (farmi),

c) objekti korisnika nalaze se u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge

d) u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu na objektu korisnika ne smije biti utvrđeno uginuće i/ili provedeno usmrćivanje svinja uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Iznos potpore utvrđuje se na temelju broja rasplodnih životinja evidentiranih prilikom provedbe popisa svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Broj rasplodnih životinja množi se sa jediničnim iznosom od 60,00 eura i brojem mjeseci u kojima se objekt korisnika na kojem se drže rasplodne svinje nalazi u zoni ograničenja. Broj mjeseci utvrđuje se na temelju Rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženih zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge na način da se broj dana u kojima se objekt na kojem se drže rasplodne svinje nalazi u zoni ograničenja dijeli s brojem 30.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

Po popunjavanju Zahtjeva putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti potpisanu/ovjerenu Izjavu na adresu:

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Ulica grada Vukovara 269d

10000 Zagreb

s naznakom: »Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge«

Rokovi podnošenja zahtjeva ovisno o periodu držanja svinja su sljedeći:

  • za dane držanja svinja u objektima korisnika koji se nalaze u zoni ograničenja proglašenom zbog izbijanja afričke svinjske kuge u razdoblju od 26. lipnja do 1. studenog 2023. godine je do 4. prosinca 2023.godine.
  • za dane držanja svinja u objektima korisnika koji se nalaze u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge za svako sljedeće tromjesečno razdoblje, počevši od 1. studenog 2023. godine, podnosi se od 1-og do 15-og u mjesecu za prethodno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. veljače 2024. godine.

Izjavu i detalje o potpori možete pronaći ovdje.

2. Otvoreno podnošenje zahtjeva za Potporu gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poziva korisnike kod kojih je provedeno usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge da podnesu zahtjev Potporu gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

a) upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

b) upis u Registar objekata (farmi)

c) na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Nakon proteka razdoblja od 12 mjeseci od dodjele ukupnog iznosa potpore korisnik potpore dužan je obnoviti svinjogojsku proizvodnju minimalno do razine na kojoj je bila prije nastanka štete odnosno uginuća i/ili provedbe usmrćivanja svinja. Ukoliko korisnik ne obnovi svinjogojsku proizvodnju dužan je povećati postojeću drugu stočarsku proizvodnju ili započeti novu stočarsku proizvodnju minimalno za broj uvjetnih grla druge stoke koji je sukladan broju uvjetnih grla svinja koje je držao prije nastanka štete. Korisnik potpore dužan je držati životinje na odgovarajući način u odnosu na biosigurnosne mjere.

Korisnici potpore koji ne ispune navedenu obvezu moraju vratiti ukupan iznos potpore dodijeljene na temelju ovoga Pravilnika i Programa.

Zahtjev za potporu (u daljnjem tekstu: Zahtjev) se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije.

Po popunjavanju Zahtjeva putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti potpisanu/ovjerenu Izjavu preporučenom pošiljkom ili osobno na adresu:

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Ulica grada Vukovara 269d

10000 Zagreb

s naznakom: »Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge«

Rokovi podnošenja zahtjeva ovisno o periodu zabrane držanja svinja su sljedeći:

  • za dane nemogućnosti držanja svinja u razdoblju od 26. lipnja do 1. studenog 2023. godine Zahtjev se podnosi do 4. prosinca 2023. godine
  • za dane nemogućnosti držanja svinja za svako naredno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. studenoga 2023. godine, Zahtjev se podnosi od 1. do 15. u mjesecu za prethodno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. veljače 2024. godine.

Izjavu i detalje o potpori možete pronaći ovdje.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”