Zastupnici Parlamenta poduprli stroža pravila u pogledu sigurnosti dječjih igračaka

Zastupnici Europskog parlamenta ovog su tjedna na sastanku Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača jednoglasno potvrdili stajalište o ažuriranju pravila o sigurnosti igračaka u Europskoj uniji. Svrha je predložene uredbe zamijeniti Direktivu 2009/48/EZ o sigurnosti igračaka kako bi se pojednostavilo regulatorno okruženje i osigurala ujednačenost u europskom zakonodavstvu, a s ciljem smanjenja broja nesigurnih igračaka na jedinstvenom tržištu EU-a i bolje zaštite djece.

Zastupnica i izvjestiteljica Marion Walsmann izjavila je kako je, s obzirom na to da je zdravlje djece najvažnije, cilj nove uredbe učinkovitije štititi djecu, smanjiti administrativno opterećenje, ojačati otkrivanje nesigurnih igračaka na tržištu, pružiti potporu europskim proizvođačima igračaka od kojih su većina MSP-ovi te im osigurati pošteno tržišno natjecanje.

Uredbom se odgovara na niz novih izazova, uključujući promjene potrošačkih navika koje se odnose na kupnju putem Interneta i povećanu upotrebu digitalnih tehnologija. Unatoč tome što je tržište EU-a među najsigurnijima na svijetu, opasne igračke i dalje pronalaze put do potrošača. Prema sustavu uzbunjivanja o opasnim proizvodima na području Unije EU Safety Gate, igračke su kategorija proizvoda o kojoj se najviše obavještava; primjerice u 2022. godini čak 23 % svih obavijesti odnosilo se na igračke.

Direktiva koja je trenutno na snazi, donesena je kako bi se osigurala sigurnost igračaka i njihovo slobodno kretanje na unutarnjem tržištu; evaluacija iste od strane Europske komisije pokazala je njenu učinkovitost, no također je ukazala i na nedostatke koji su uočeni tijekom primjene. Konkretno, to se odnosi na rizike koji proizlaze iz štetnih kemikalija u igračkama, na činjenicu da mnoge nesukladne i nesigurne igračke ostaju na tržištu Unije te na opasnosti koje proizlaze iz oslanjanja na digitalne tehnologije. Novi prijedlog pojašnjava obveze za proizvođače, uvoznike i distributere, razmjerne njihovim ulogama.

Nova pravila predviđaju stvaranje digitalne putovnice za svaku igračku; putovnica će biti povezana s jedinstvenim identifikatorom proizvoda te će u njoj biti detaljno opisana usklađenost s relevantnim pravilima, što će poboljšati nadzor tržišta i pojačati carinske inspekcije na granicama. Zastupnici su pozvali Europsku komisiju da podrži i usmjerava mala i srednja poduzeća koja se bave proizvodnjom igračaka u provedbi sigurnosnih procjena te u ispunjavanju zahtjeva vezanih uz putovnicu proizvoda. Također će se osigurati sukladnost u cijeloj Uniji kako bi se izbjegla različitost provedbe u državama članicama.

S ciljem sprečavanja preklapanja s postojećim pravilima EU-a, zastupnici navode da će digitalne igračke s umjetnom inteligencijom morati biti u skladu sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji, koji ih klasificira kao visokorizične te ih podvrgava procjenama trećih strana, upravljanju rizicima, transparentnosti i ljudskom nadzoru. U skladu s pravilima EU-a o kibersigurnosti, igračke povezane s internetom koje imaju interaktivne značajke na društvenim mrežama (npr. govor ili snimanje), mogu zahtijevati i ocjenjivanje sukladnosti treće strane. Igračke moraju biti i u skladu s nedavno ažuriranim pravilima o općoj sigurnosti proizvoda, kada je riječ o, primjerice, internetskoj prodaji, izvješćivanju o nesrećama te pravu potrošača na informacije i pravni lijek.

Sigurnosni zahtjevi u novim pravilima uključuju psihološku dobrobit i kognitivni razvoj djece, a što se tiče fizičkog zdravlja, uz do sada zabranjene kancerogene tvari i tvari koje su toksične za reprodukciju (CRM), dodatno se zabranjuju kemikalije štetne za endokrini i dišni sustav. Također su utvrđeni zahtjevi koji se odnose na fizička, mehanička, kemijska i električna svojstva te na zapaljivost, higijenu i radioaktivnost igračaka.

O predloženim pravilima glasovat će se na predstojećem plenarnom zasjedanju, a nakon europskih izbora u lipnju, novi Europski parlament nastavit će s radom u ovom području.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”