JAVNI POZIV za dodjelu potpora male vrijednosti kao mjere za poticanje razvoja poduzetništva na području Općine Trnovec Bartolovečki u 2024. godini

Predmet javnog poziva je dodjela bespovratne potpore male vrijednosti u poduzetništvu iz Proračuna Općine Trnovec Bartolovečki u 2024. godinu kao mjere i aktivnosti za poticanje razvoja poduzetništva na području  Općine Trnovec Bartolovečki u 2024. godini.

III. MJERE ZA KOJE SE DODJELJUJU BESPOVRATNE POTPORE MALE VRIJEDNOSTI

U cilju poticanja razvoja poduzetništva u 2024. godini dodijeliti će se financijska sredstva za realizaciju sljedećih mjera i aktivnosti:

1. Sufinanciranje kamatne stope poduzetničkih kredita

Općina sufinancira kamatu na poduzetničke kredite poduzetnicima sa registriranim sjedištem na području Općine, a na temelju sklopljenog Ugovora sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak kao zajedničke mjere potpore Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki.

2. Sufinanciranje reklamiranja i promoviranja poduzetnika

Općina sufinancira aktivnosti  reklamiranja i promoviranja poduzetnika sudjelovanjem i prezentiranjem na sajmovima i sličnim manifestacijama  radi plasiranja proizvoda ili pružanja usluga na tržište te sufinanciranjem izrade dizajna i izrade promotivnih materijala (brošura, letka, katalozi, web stranice, web hosting, zakup domene).

Potpora za sudjelovanje na određenom sajmu ili izložbi  dodjeljuje  se u visini   stvarnih prihvatljivih troškova prema ispostavljenim računima ukoliko su isti manji od 700,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 700,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 700,00 EUR godišnje po korisniku potpore.

Opravdani troškovi koji se smatraju prihvatljivima su dodatni troškovi najma, postavljanja i djelovanja izložbenog prostora prema članku 24. Uredbe o državnim potporama („Narodne novine“ broj 121/03.).

3.Subvencioniranje ulaganja u standarde kvalitete

Općina dodjeljuje nepovratne potpore obrtu ili malom trgovačkom društvu koji posluje i ima registrirano sjedište na području Općine, a osnovna djelatnost je proizvodnja (područje C-prerađivačka industrija prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti) te ima najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme za troškove uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom i okolišem, certificiranje sukladnosti vlastitih proizvoda prema hrvatskim i europskim normama i smjernicama za troškove stjecanja prava uporabe znaka „Hrvatska kvaliteta“, Izvorno hrvatsko i drugih znakova kvalitete.     

Potpora iznosi  u visini   stvarnih prihvatljivih troškova, a najviše u iznosu  do 700,00 EUR godišnje po korisniku i vrsti certifikata koji se izdaje prvi put.

4. Dodjela novčanih potpora  obrtima ili malom trgovačkom društvu

Općina dodjeljuje nepovratne novčane potpore obrtu ili malom trgovačkom društvu koje ima registrirano sjedište  i registriranu osnovnu djelatnost na području Općine, a  u obliku povrata svih ili dijela prihvatljivih troškova.

Pravo na navedenu novčanu potporu ostvaruje obrt ili malo trgovačko društvo isključivo za obavljanje registrirane poslovne djelatnosti jednom u proračunskoj godini pod uvjetom da nema nepodmirenih dospjelih novčanih  obveza prema Općini.

Novčana potpora  dodjeljuje  se u visini   stvarnih prihvatljivih troškova prema ispostavljenim računima ukoliko su isti manji od 700,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 700,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 700,00 EUR godišnje po korisniku potpore.

Prihvatljivim troškovima smatraju se:

  • troškovi atesta i procjene opasnosti,
  • kupnja strojeva, tehnike, alata i opreme za obavljanje djelatnosti,
  • kupnja odgovarajuće informatičke opreme potrebne za rad,
  • kupnja licenciranih informatičkih programa te licence za obavljanje djelatnosti,
  • kupnja uredskog namještaja i materijala za izradu specifičnih dijelova interijera poslovnog prostora po mjeri (pultovi, ugostiteljski i inventar u prodavaonicama),
  • troškovi registracije poslovnog subjekta – javnobilježnički troškovi, pristojbe, naknade

 

Korisnik ove novčane potpore može u proračunskoj godini podnijeti zahtjev za ostvarenje prava naknade troškova samo po osnovu jedne vrste prihvatljivih troškova i po tom osnovu ne može ostvariti novčanu potporu sljedeće dvije proračunske godine.

Korisnik novčane potpore za kupnju strojeva, tehnike, alata i opreme za obavljanje djelatnosti, ne smije ih otuđiti prije proteka roka 3 godine od dana ostvarivanja prava na novčanu potporu.

5.Oslobođenje od obveze plaćanja  ili smanjenje iznosa obveze plaćanja komunalnog doprinosa 

Trgovačka društva, obrtnici vlasnici građevinskih čestica, odnosno  investitori izgradnje poslovno proizvodnih građevina na području Općine mogu ostvariti pravo na oslobođenje od obveze plaćanja ili utvrđivanje obveze plaćanja komunalnog doprinosa prema pogodnostima ukoliko je to propisano odredbama   važeće Odluke o komunalnom doprinosu Općine Trnovec Bartolovečki.

Oslobođenje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa ili smanjenje iznosa obveze plaćanja komunalnog doprinosa utvrđuje se Rješenjem na temelju važeće Odluke o komunalnom doprinosu.

6.Oslobođenje od obveze plaćanja  komunalne naknade         

Obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti mogu se potpuno ili djelomično osloboditi od obveze plaćanja komunalne naknade u slučaju nastupa posebnih okolnosti, a pod koje se podrazumijeva događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili nastanak znatne gospodarske štete.

Oslobođenje od obveze plaćanja komunalne naknade utvrđuje se Rješenjem na temelju Odluke o komunalnoj naknadi.

7. Dodjela potpore za projektnu dokumentaciju za prijavu na javni poziv/natječaj

Općina dodjeljuje nepovratnu novčanu potporu obrtu ili malom trgovačkom društvu sa registriranim sjedištem na području Općine za izradu projektne dokumentacije (glavnog projekta, studije i sl.) potrebne za prijavu na otvoreni natječaj/javni poziv Ministarstva ili drugih javnopravnih tijela u svrhu jačanja konkurentnosti obrta ili trgovačkog društva na tržištu.

Trgovačko društvo ili obrt dužan je uz prijavu dostaviti presliku otvorenog javnog poziva/natječaja sa iskazanom potrebnom projektnom dokumentacijom za prijavu na javni poziv/natječaj.

Novčana potpora  dodjeljuje  se u visini od 10% stvarnih prihvatljivih troškova projektne dokumentacije neophodne za prijavu na javni poziv/natječaj odnosno maksimalno 1.300,00 EUR.

Korisnik ove novčane potpore može u proračunskoj godini podnijeti jedan (1) zahtjev za navedenu potporu i po tom osnovu ne može ostvariti novčanu potporu sljedeće dvije proračunske godine.

IV. KORISNICI POTPORE

Korisnik potpore mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva („Narodne novine“ broj 29/02, 63/07., 53/12., 56/13. i 121/16.) koji posluju i imaju registrirano sjedište na području Općine Trnovec Bartolovečki te imaju podmirene obveze prema Općini.

V. ROKOVI ZA PODNOŠENJE PRIJAVE ZA  DODJELU POTPORE

Prijave za dodjelu potpore  (subvenciju)  dostavljaju se tijekom cijele godine, odnosno do utroška sredstava planiranih u Proračunu za 2024. godinu temeljem Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Općine Trnovec Bartolovečki u 2024. godini  (“Službeni vjesnik Varaždinske županije” broj 114/2023.).

Prijave za dodjelu potpore  (subvenciju)  rješavaju se prema vremenu zaprimanja.

VI. POTREBNA DOKUMENTACIJA

Prijave za dodjelu potpore (subvencije)  podnose se na obrascu u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Trnovec Bartolovečki, a prijavitelj prilaže:

  • presliku iz odgovarajućeg registra u koji je podnositelj zahtjeva upisan,
  • presliku osobne iskaznice obrtnika u svrhu dokaza o prebivalištu podnositelja zahtjeva,
  • presliku računa ili druge vjerodostojne dokumentacije iz koje su razvidni troškovi,
  • potvrdu o provedenom plaćanju (izvadak iz banke)
  • presliku bankovnog računa podnositelja zahtjeva (za uplatu financijskih sredstava),
  • presliku ugovora na neodređeno vrijeme za najmanje jednog zaposlenog (za potporu pod točkom 3. javnog poziva)
  • preslika otvorenog javnog poziva/natječaja (za potporu pod točkom 7.)
  • fotodokumentaciju (za potporu pod točkom 4.)
  • izjavu s podacima o svim dodijeljenim potporama male vrijednosti dodijeljenih u tekućoj i prethodne dvije proračunske godine
  • ostalu dokumentaciju po potrebi, a na zahtjev Jedinstvenog upravnog odjela

Prijava za dodjelu potpore (subvencije)  predaju se neposredno u pisarnici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Trnovec Bartolovečki u sjedištu Općine u Trnovcu, Bartolovečka ulica 76, putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili  poštom preporučeno u zatvorenoj omotnici na adresu:

 

Općina Trnovec Bartolovečki

Jedinstveni upravni odjel

Trnovec, Bartolovečka ulica 76

42 202 B. Trnovec

 

sa naznakom „Potpore u poduzetništvu – za javni poziv”.

 

VII. DODJELA POTPORE

Potpora se dodjeljuje nakon što Jedinstveni upravni odjel utvrdi da su ispunjeni uvjeti propisani Uredbom de minimis, a ugovor o isplati odnosno rješenje o smanjenju obveze ili oslobođenju od obveze plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade dostavlja se korisniku potpore.

U slučaju da Jedinstveni upravni odjel Općine prilikom obrade zahtjeva za ostvarivanje prava na potporu male vrijednosti utvrdi da podnositelj zahtjeva ima nepodmirene obveze prema Općini podnositelj zahtjeva nema pravo na dodjelu potpore po ovom Programu o čemu se sastavlja službena zabilješka i prilaže knjigovodstvena kartica i/ili izvod otvorenih stavaka i o istome obavještava podnositelj zahtjeva.

U slučaju da Jedinstveni upravni odjel utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti propisani Uredbom de minimis ili uvjeti propisani ovim Programom zaključkom općinskog načelnika odbija se zahtjev za dodjelu novčane potpore.

Korisniku potpore u 2024.  godini može biti isplaćen maksimalni iznos do 700,00 eura potpora male vrijednosti, a u obzir se uzimaju sve dodijeljene potpore iz ovog Programa osim dodjela potpora pod točkom 3.5, 3.6. i 3.7.

DOKUMENTACIJA:

Program poduzetništva 2024.

Obrazac prijave

Izjava o korištenim potporama male vrijednosti 2024.

 

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”