JAVNI POZIV za dodjelu potpora male vrijednosti kao mjere za poticanje razvoja poljoprivrede na području Općine Trnovec Bartolovečki za razdoblje od 2024. do 2026. godine

Predmet javnog poziva je dodjela bespovratne potpore male vrijednosti u poljoprivredi iz Proračuna Općine Trnovec Bartolovečki kao mjere i aktivnosti za poticanje razvoja poljoprivrede na području  Općine Trnovec Bartolovečki za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Dodjelom novčanih potpora malih vrijednosti nastoji se doprinijeti razvoju poljoprivrednih  gospodarstava da bi se:

-  osigurala obradivost poljoprivrednog zemljišta na području Općine Trnovec Bartolovečki,

-  stimulirala poljoprivredna gospodarstva  da se bave govedarstvom i stočarstvom kao   osnovnom     

   djelatnošću koja je pod kontrolom selekcijske službe,

-  osigurala  edukacija poljoprivrednih proizvođača za unapređenje poljoprivredne proizvodnje   

   i  plasiranje poljoprivrednih proizvoda na tržištu EU,

-   poticalo  povećanje obradivih površina proizvodnjom povrća u zaštićenim prostorima  

   (staklenicima) i povećanja proizvodnje voća  te ljekovitog i aromatičnog bilja,

-  osigurala zaštita nasada postavljanjem sustava zaštite od tuče ili postavljanjem ograda radi zaštite od  

   uništavanja nasada od strane divljih i drugih životinja te

-  da se osiguraju bolji tehnički uvjeti za pčelarenje, siguran i kvalitetan pčelinji proizvod, poticanje brojnosti pčelinjih zajednica za uspješno oprašivanje poljoprivrednih usjeva. 

Potporama male vrijednosti  podrazumijevaju se bespovratna novčana sredstva koja se iz Proračuna Općine Trnovec Bartolovečki sukladno pravilima EU o pružanju državne potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju propisanom Uredbom Komisije (EU) br. 1408/2013 od 18. prosinca 2013. godine o primjeni članaka 107 i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potpore de minimis u poljoprivrednom sektoru i Uredbom Komisije (EU) 2019/316 od 21. veljače 2019. godine o izmjeni Uredbe (EU) br. 1408/2013 o promjeni članka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potpore de minimis u poljoprivrednom sektoru (dalje u tekstu: Uredba de minimis) dodjeljuju korisnicima poduzetnicima koji se bave primarnom proizvodnjom  poljoprivrednih proizvoda, a odnosi se na mjere navedene u nastavku ovog poziva.

III. MJERE ZA KOJE SE DODJELJUJU BESPOVRATNE POTPORE MALE VRIJEDNOSTI

U cilju poticanja razvoja poljoprivrede u razdoblju od 2024. do 2026. godine dodijeliti će se financijska sredstva za realizaciju sljedećih mjera:

MJERA 1. Očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga

Dodjelom potpore  Općina nastoji zaštiti tradicionalne proizvode obrta i usluga da bi se sačuvala vrijedna baština i potakao razvoj kulturnog identiteta.  Ovom se mjerom potiče tradicionalna proizvodnja i usluge, promocija  i udruživanje lokalnog stanovništva u svrhu očuvanja tradicionalnih vrijednosti.

Potpora  po korisniku  odobrava se  u visini stvarnih troškova prema ispostavljenim računima ukoliko su isti manji od 400,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 400,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 500,00 EUR godišnje.

Navedena mjera ulazi u područje primjene Uredbe Komisije (EU) br. 1407/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o financiranju Europske unije na potpore de minimis.

MJERA 2. Cjeloživotno obrazovanje

Mjerom cjeloživotnog obrazovanja potiče se razvoj kompetencija na tržištu rada, a  odnosi se na provedbu edukacije poljoprivrednih proizvođača radi nadogradnje formalno stečenog obrazovanja, znanja i vještina.

Potpora  po korisniku  odobrava se  u visini stvarnih troškova prema ispostavljenim računima ukoliko su isti manji od 400,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 400,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 400,00 EUR godišnje.

 

MJERA 3. Nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje ili sustava za zaštitu od tuče

U svrhu razvoja konkurentnije poljoprivredne proizvodnje Općina sufinancira nabavu i postavljanje opreme i uređaja za navodnjavanje.

Postavljanje zaštitnih mreža protiv tuče je redovita tehnološka mjera pri podizanju novih višegodišnjih nasada.

Potpora  za nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje ili sustava za zaštitu od tuče koju dodjeljuje Općina po korisniku  iznosi  u visini stvarnih troškova prema ispostavljenom računu ukoliko su troškovi  manji od 700,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 700,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 700,00 EUR godišnje. 

 

MJERA 4. Nabava novih ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika

      

U svrhu razvoja konkurentnije poljoprivredne proizvodnje Općina sufinancira nabavu novih ili modernizaciju postojećih plastenika ili staklenika (nabava novih sustava za grijanje, nabava dvostruke folije i sl.).

Potpora  za nabavu novih ili modernizaciju postojećih plastenika ili staklenika koju dodjeljuje Općina po korisniku  iznosi  u visini stvarnih troškova prema ispostavljenom računu ukoliko su troškovi  manji od 500,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 500,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 500,00 EUR godišnje. 

MJERA 5. Nabava i postavljanje ograde  za zaštitu nasada

Općina u okviru ovog Programa  sufinancira nabavu i postavljanje ograde oko parcele nasada voća, ljekovitog  i aromatičnog bilja u svrhu zaštite od njihova uništavanja od strane divljih i drugih životinja.

Potpora  za nabavu i postavljanje ograde oko parcele  nasada voća, ljekovitog  i aromatičnog bilja  koju dodjeljuje Općina po korisniku  iznosi  u visini stvarnih troškova prema ispostavljenom računu ukoliko su troškovi  manji od 500,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 500,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 500,00 EUR godišnje. 

MJERA 6. Poticanje uzgojno-selekcijskog rada

Općina u okviru ovog Programa  sufinancira 50% iznosa troškova umjetnog osjemenjivanja goveda, odnosno svinja za rasplod  proizvođačima s registriranom tvrtkom ili OPG-om te time stimulira domaćinstva da se bave  govedarstvom i stočarstvom kao osnovnom djelatnošću, a koja je pod kontrolom selekcijske službe.

 Korisnik predmetno pravo ostvaruje  na osnovi izdane potvrde od strane Jedinstvenog upravnog odjela, a Općina sufinancira predmetnu uslugu pomirenjem  ispostavljenog računa od strane pružatelja veterinarske usluge.

MJERA 7. Poticanje pčelarstva

Cilj ove mjere je poticati razvoj pčelarstva na području Općine na način da osigura bolje tehničke uvjete za pčelarenje, siguran i kvalitetan pčelinji proizvod, poticanje brojnosti pčelinjih zajednica za uspješno oprašivanje poljoprivrednih usjeva te u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika osigura prihranu pčelama.

Općina u okviru ove mjere financira:

  1. zamjenu dotrajale i nabavu nove odgovarajuće opreme čime se povećava sigurnost i kvaliteta pčelinjeg proizvoda.

Potpora  po korisniku  odobrava se  u visini stvarnih troškova prema ispostavljenim računima ukoliko su isti manji od 700,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 700,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 700,00 EUR godišnje

  1. nabava šećera za prihranu pčela

Po košnici se odobrava 5 kg šećera s time da maksimalni iznos potpore po korisniku godišnje može iznositi maksimalno 700,00 EUR

Da bi korisnik ostvario potporu po ovoj mjeri mora biti upisan u Evidenciju pčelara i pčelinjaka čije vođenje je uređeno Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše.                 

Maksimalni iznos potpore koji korisnik može ostvariti po ovoj mjeri iznosi 700,00 EUR godišnje.

 

MJERA 8. Sufinanciranje osiguranja usjeva i nasada poljoprivrednim proizvođačima

Općina u okviru ovog Programa sufinancira dio troškova osiguranja usjeva, nasada i životinja prema Polici osiguranja osiguravatelja kao potporu poljoprivrednim proizvođačima.

Potpora za sufinanciranje osiguranja usjeva, nasada i životinja poljoprivrednim proizvođačima iznosi  500,00 EUR godišnje

MJERA 9. Sufinanciranje repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju

Općina u okviru ove mjere sufinancira repromaterijal (umjetno gnojivo, sjeme i sredstva za zaštitu bilja) za poljoprivrednu proizvodnju za poljoprivredna gospodarstva koja imaju sjedište i minimalno 3 ha poljoprivrednih površina na području Općine Trnovec Bartolovečki.

Novčana potpora  dodjeljuje  se  u visini stvarnih troškova nabave repromaterijala prema ispostavljenom računu ukoliko su troškovi  manji od 800,00 EUR, a ukoliko su troškovi veći od 800,00 EUR maksimalni iznos potpore iznosi 800,00 EUR godišnje.

MJERA 10. Oslobođenje od obveze plaćanja naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i Općine (zakupa)

Obveznici plaćanja naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta (zakupa) u vlasništvu Općine mogu se djelomično ili u potpunosti osloboditi od obveze plaćanja naknade u slučaju nastupa prirodne nepogode (suše, tuče, poplave i sl.) koja je uzrokovala značajne štete na poljoprivrednim kulturama na obradivom poljoprivrednom zemljištu.

Obveznici plaćanja naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta (zakupa) u vlasništvu Republike Hrvatske mogu se djelomično ili u potpunosti osloboditi od obveze plaćanja naknade koja predstavlja prihod Općine sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a u slučaju nastupa prirodne nepogode (suše, tuče, poplave i sl.) koja je uzrokovala značajne štete na poljoprivrednim kulturama na obradivom poljoprivrednom zemljištu

Obveznici se oslobađaju od obveze plaćanja naknade temeljem Odluke Općinskog vijeća ali samo ako je prethodila prirodna nepogoda koju je proglasio župan sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

IV. KORISNICI POTPORE

Korisnik potpore po ovom Programu je „jedan poduzetnik“ – poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koje ima sjedište, odnosno prebivalište  kao i poljoprivredne površine na području Općine Trnovec Bartolovečki i nema nepodmirenih obveza prema Općini.

Poljoprivrednim gospodarstvom podrazumijevaju se obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrti, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Pod  pojmom „jedan poduzetnik“ prema članku 2. Uredbe de minimis obuhvaćena su sva poduzeća koja su u najmanje jednom od sljedećih međusobnih odnosa:

  • jedno poduzeće ima većinu glasačkih prava dioničara ili članova u drugom poduzeću,
  • jedno poduzeće ima pravo imenovati ili smijeniti većinu članova upravnog, upravljačkog ili nadzornog tijela drugog poduzeća,
  • jedno poduzeće ima pravo ostvarivati vladajući utjecaj na drugo poduzeće prema ugovoru sklopljenom s tim poduzećem ili prema odredbi statuta ili društvenog ugovora tog poduzeća,
  • jedno poduzeće, koje je dioničar ili član u drugom poduzeću, kontrolira samo, u skladu s dogovorom s drugim dioničarima ili članovima tog poduzeća, većinu glasačkih prava dioničara ili glasačkih prava članova u tom poduzeću.

Poduzeća koja su u bilo kojem od navedenih odnosa preko jednog ili više drugih poduzeća isto se tako smatraju jednim poduzetnikom.

Sukladno članku 3. Uredbe de minimis ukupni iznos potpore male vrijednosti koji je dodijeljen pojedinom korisniku ne smije prijeći iznos od 20.000,00 EUR tijekom razdoblja od tri fiskalne godine uključujući i potporu dodijeljenu u okviru ovoga Programa.

V. IZNOS POTPORE

 Potpora koja se dodjeljuje korisniku kao i visina potpore utvrđene su po prethodno navedenim mjerama.

Korisnik potpore u 2024. godini može ostvariti pravo na potporu samo po jednoj od naprijed navedenih mjera  s time da se u obzir ne uzima potpora iz MJERE 10.

VI. ROKOVI ZA PODNOŠENJE PRIJAVE ZA  DODJELU POTPORE

Prijave za dodjelu potpore  dostavljaju se do 31. prosinca 2024. godine ili do iskorištenja planiranih sredstava u Proračunu za 2024. godinu.

Prijave za dodjelu potpore  rješavaju se prema vremenu zaprimanja.

VII. POTREBNA DOKUMENTACIJA

Prijave za dodjelu potpore podnose se na obrascu u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Trnovec Bartolovečki, a prijavitelj prilaže:

  • dokaz o upisu prijavitelja u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u preslici i/ili presliku iz odgovarajućeg registra u koji je prijavitelj upisan,
  • presliku računa banke prijavitelja,
  • presliku osobne iskaznice u svrhu dokaza o prebivalištu prijavitelja,
  • presliku dokaza o pravnom osnovu korištenja poljoprivrednih površina na području Općine Trnovec Bartolovečki,
  • presliku računa ili druge vjerodostojne dokumentacije iz koje su razvidni troškovi nabave,
  • presliku dokaza o izvršenom plaćanju računa
  • dokaz o upisu u Evidenciju pčelara i pčelinjaka
  • izjavu s podacima o svim prijavitelju dodijeljenim potporama male vrijednosti u području poljoprivrede, dodijeljenih mu iz drugih izvora u tekućoj i prethodne dvije proračunske godine te
  • dokaz o eventualno statusnim promjenama kao i svojstvu „jednog poduzetnika“ u smislu odredbi Uredbe de minimis
  • i drugu dokumentaciju na zahtjev Jedinstvenog upravnog odjela Općine

Prijave za dodjelu potpore predaju se neposredno u pisarnici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Trnovec Bartolovečki u sjedištu Općine u Trnovcu, Bartolovečka ulica 76, mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili  poštom preporučeno u zatvorenoj omotnici na adresu:

 

Općina Trnovec Bartolovečki

Jedinstveni upravni odjel

Trnovec, Bartolovečka ulica 76

42 202 B. Trnovec

sa naznakom „Potpore u poljoprivredi – za javni poziv”.

 

VIII. DODJELA POTPORE

Potpora se dodjeljuje nakon što Jedinstveni upravni odjel utvrdi da su ispunjeni uvjeti propisani Uredbom de minimis, a odnosi se na obveznu provjeru da li će korisnik sa odobrenom de minimis potporom (potpora se smatra dodijeljenom u trenutku kada poduzetnik u skladu s odgovarajućim nacionalnim pravnim poretkom stekne zakonsko pravo na primanje potpore, neovisno o datumu isplate de minimis potpore) premašiti propisanu gornju granicu za dodjelu de minimis potpore i isplaćuje se na osnovi zaključenog Ugovora o dodjeli potpore male vrijednosti.

Također, potpora se dodjeljuje nakon što Jedinstveni upravni odjel utvrdi da li je u konkretnom slučaju riječ o „jednom poduzetniku“ na način koji je propisan člankom 2. stavkom 2. Uredbe de minimis.

U slučaju da Jedinstveni upravni odjel utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti propisani Uredbom de minimis ili uvjeti propisani ovim Programom zaključkom općinskog načelnika odbija se zahtjev za dodjelu novčane potpore.

U slučaju da Jedinstveni upravni odjel Općine prilikom obrade zahtjeva za ostvarivanje prava na potporu male vrijednosti utvrdi da podnositelj zahtjeva ima nepodmirene obveze prema Općini podnositelj zahtjeva nema pravo na dodjelu potpore po ovom Programu o čemu se sastavlja službena zabilješka i prilaže knjigovodstvena kartica i/ili izvod otvorenih stavaka i o istome se obavještava podnositelj zahtjeva.

OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL

KLASA: 320-01/24-01/02                                                 

URBROJ: 2186-29-07-01-24-1                                         

Trnovec, 07. ožujak 2024.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”