Otvorene prijave za Europsku nagradu za inovativnu nabavu 2024. - 2025.

Europska komisija otvorila je četvrto izdanje Europske nagrade za inovativnu nabavu (EUIPA). Natjecatelji mogu podnijeti svoje prijave do 26. rujna 2024. (17:00:00 CET).

Svakoj inovaciji potrebni su prvi korisnici prije nego što bude široko prihvaćena na tržištu. Ti prvi kupci, koji ulažu u razvoj, ispitivanje i/ili uvođenje inovativnih rješenja potiču proces transformacije inovativnih ideja u rješenja spremna za tržište. Europska nagrada za inovativnu nabavu (EUIPA), koju podržava Europsko vijeće za inovacije (EIC) u okviru programa Obzor Europa, ima za cilj prepoznati javne i privatne kupce, fizičke osobe i pravne subjekte u njihovim naporima da promoviraju i potiču inovativnu nabavu.

Nagrade također imaju za cilj pokazati kako inovativna nabava pozitivno utječe na gospodarstvo, ne samo stvaranjem novih i održivih tržišta, već i rješavanjem društvenih izazova poput klimatskih promjena.

Natječaj će dodijeliti ukupno šest nagrada u dvije kategorije:

  • Kategorija „Suočavanje s društvenim izazovima“ ove se godine fokusira na nagrađivanje inicijativa inovativne nabave koje pomažu Europi u tranziciji prema gospodarstvu s nultom neto stopom emisija.
  • Kategorija „Inicijativa inovativne nabave“ otvorena je za inicijative inovativne nabave koje su se bavile bilo kojim drugim izazovom.

Obje kategorije nagrada otvorene su za projekte iz bilo kojeg sektora (npr. zdravstvo, promet, energetika, okoliš, voda, građevinarstvo, sigurnost, obrazovanje, proizvodnja, ICT itd.).

Obje kategorije nagrada otvorene su za različite vrste inicijativa inovativne nabave:

  1. Nabava za istraživanje i razvoj
  2. Nabava za inovativna rješenja
  3. Inicijative koje su potaknule nekoliko inovativnih nabava (npr. Strategije inovativne nabave / programi / akcijski planovi)

Inovacije mogu poprimiti mnoge različite oblike kao što su inovacije proizvoda, inovacije usluga, inovacije procesa, organizacijske inovacije i marketinške inovacije. Inovativna rješenja stoga mogu obuhvaćati ne samo nova ili značajno poboljšana rješenja, već i nove ili poboljšane načine kombiniranja ili primjene / korištenja postojećih rješenja.

Svaka od dvije kategorije nagradit će jednog pobjednika sa 75.000 eura, jednog drugoplasiranog s 50.000 eura i jednog trećeplasiranog s 25.000 eura.

Nagrađeni će biti odabrani na temelju kriterija za dodjelu navedenih na mrežnoj stranici Nagrade u odjeljku „Tko se treba prijaviti“.

Natječaj je otvoren za sve javne i privatne kupce, fizičke osobe i pravne subjekte koji podržavaju te prakse, a nalaze se u jednoj od država članica EU-a ili zemalja pridruženih programu Obzor Europa. Nagrađena praksa nabave također se mora odvijati u tim zemljama.

Nagrađena praksa nabave mora se odnositi na dovršene ili tekuće inicijative započete nakon 1. siječnja 2019. Pravila natječaja detaljnije opisuju uvjete i prihvatljivost za sudjelovanje.

Natječaj je otvoren za prijave do 26. rujna 2024. u 17 sati CET.

Europske nagrade za inovativnu nabavu jedna su od nagrada Europskog vijeća za inovacije koje se dodjeljuju u okviru programa Obzor Europa, okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije. Nagradom upravlja Izvršna agencija Europskog vijeća za inovacije i MSP-ove, a pobjednike bira visokokvalificirani žiri neovisnih stručnjaka nakon provedene procjene.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”