Susret trgovaca 3. prosinca: kako do izlaza iz krize

trgovci mediumHrvatska obrtnička komora - Ceh trgovine i ove godine organizira tradicionalni, deveti po redu Susret trgovaca HOK-a, koji će se održati 3. prosinca 2014. godine u Zagrebu, u velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49, najavljeno je na konferenciji za novinare 26. studenoga u Zagrebu.

9. susret trgovaca HOK-a najavili su na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora i potpredsjednik HOK-a Dragutin Grabrović, predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić i novinar, ekonomski analitičar i urednik Ante Gavranović.

Pred devetim smo Susretom trgovaca - glavnim strukovnim okupljanjem obrtnika-trgovaca i svih koji žive od trgovine ili za trgovinu, koja svojom ulogom zaslužuje važno mjesto u obrtničkoj povijesti i tradiciji. Ovaj stručni skup raznovrsnim temama i sugovornicima, kao i raspravom naših članova, doprinosi razvoju struke, u što smo se uvjerili i na ranijim susretima. Tijekom 9. susreta trgovaca razmotrit će se što je postignuto od zadnjeg stručnog skupa trgovaca HOK-a, a potom predstaviti zaključci i postaviti zahtjevi prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, koji vode prema boljim uvjetima poslovanja u trgovini, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora 9. susret trgovaca HOK-a i potpredsjednik HOK-a Dragutin Grabrović.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić istaknuo je da je danas oko 5.700 trgovačkih obrta manje nego na početku krize 2008. godine, što je pad od 30 posto, dok je svih obrta danas manje 20 posto u odnosu na 2008. To znači da je kriza najviše pogodila trgovce, uz građevinare, koji ipak imaju šansu obnoviti svoje poslovanje. Izlaz iz krize moguće je naći u ulaganjima, što malim trgovcima nije lako, istaknuo je Vukelić.  

Novinar, ekonomski analitičar i urednik Ante Gavranović ukazao je na čestu promjenu propisa, uključujući pravila koje donosi članstvo RH u Europskoj uniji, poput noviteta u označavanju hrane propisanih uredbom EU o informiranju potrošača o hrani. Na 9. susretu trgovaca HOK-a bit će međutim govora ne samo o obvezama, nego i o pravima trgovaca – njihova iskustva ćemo saslušati i čuti njihove zahtjeve, najavio je Gavranović.

Razvoj i napredak male trgovine, uklanjanje međusobno suprotnih i nepotrebnih propisa, prakse u nadzoru trgovačke djelatnosti, promjene nakon ulaska u EU, prava i obveze u zaštiti potrošača, trgovina u brdsko-ruralnim ili otočnim područjima, bit će također teme o kojime će biti govora na 9. susretu trgovaca.

Izlaganja i rasprave na 9. susretu trgovaca bit će podijeljene u 2 tematske cjeline.

U okviru prve tematske cjeline bit će govora o zakonodavstvu koje ometa poslovanje u trgovini (kroz nepotrebne ili slabo provedive zakone), a druga cjelina obuhvatit će nove tehnologije, e-poslovanje i sl. te kako unaprijediti malu trgovinu ulaganjima koja uključuju i nova znanja i vještine.

Uz obrtnike trgovce iz cijele Hrvatske na Susretu trgovaca HOK-a okupit će se stručnjaci, predstavnici gospodarstva, partnerskih institucija i više nadležnih ministarstava. Početak 9. susreta trgovaca je u 11.00 sati, a predviđeno trajanje je do 15.00 sati.

Medijski pokrovitelj 9. susret trgovaca je portal i stručni časopis Suvremena.hr

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”