Rasprava o Zakonu o obrtu: "Obrtnici - kako dalje i bolje".

Dana 28. listopada 2013. godine u konferencijskoj dvorani Gradske sportske dvorane Varaždin – Arena na Dravi u nazočnosti oko stotinjak ljudi održala se panel rasprava o prijedlogu Zakona o obrtu pod nazivom „Obrtnici – kako dalje i bolje“.

Predloženi Zakon o obrtu izazvao je mnoge rasprave o ključnim pitanjima obrtništva, pa je ovu raspravu inicirala  saborska zastupnica Natalija Martinčević kao članica saborskog Odbora za gospodarstvo. Organizator skupa bio je Upravni odjel za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Grada Varaždina uz suorganizaciju Varaždinske županije, Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin i Obrtničke komore Varaždinske županije.

Pozvani su najkompetentniji sugovornici o toj temi od kojih su se pozivu odazvali: saborski zastupnici Petar Baranović (HNS) i Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Dragutin Ranogajec – predsjednik Hrvatske obrtničke komore, prof.dr.sc. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, mr.sc. Mirela Lekić – šefica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, kao i predstavnici organizatora i suorganizatora skupa: Goran Habuš – gradonačelnik Grada Varaždina, Predrag Štromar – župan Varaždinske županije, Boris Kos – predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin i Vladimir Habek – predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije. Nažalost pozivu se nisu odazvali predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta.

Prijedlog Zakona o obrtu pred završnom je raspravom u Hrvatskom saboru, a izazvao je mnoge polemike, između ostalog o statusu obrtnika i obrtničkog komorskog sustava zbog predloženog ukidanja obveznog članstva, o licenciranju i obrazovanju za obrtnička zanimanja.

Od Vlade i resornog ministarstva traži se stavljanje Zakona o obrtu izvan procedure i predlaže se formiranje radne skupine koja će iznova proraditi sve točke predloženog zakona i izmijeniti ga na način da će zakonske odrebe ići u korist obrtnika i njihovog opstanka. Ova radna skupina sastojala bi se od predstavnika obrtnika, svih resornih ministarstva te saborskih zastupnika.

Također je konstatirano da je Hrvatska obrtnička komora započela proces reorganizacije uz zaključak da taj proces treba nastaviti, da HOK treba demokratizirati i približiti obrtnicima kroz pružanje kvalitetnijih usluga. Obrtnička komora kao institucija mora ostati i ne može se ukidati preko noći, pa se s tim u vezi očekuje ostanak obveznog članstva u obrtničkom komorskom sustavu.

Vladi se također predlaže da odustane od odluke prema kojoj bi obrtnici od 1.1.2015. godine PDV plaćali prema izdanim, a ne prema naplaćenim računima.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”