Propuštene novosti s početka godine

naslovnica-1-br-obrtnickog-glasnikaNakon što je Obrtnička komora Varaždinske županije prestala s tiskanjem Obrtničkog lista, pojavila se praznina u informativnom djelovanju obrtničkog komorskog sustava na lokalnoj razini.

Obrtnici su očekivali informacije to tim više što je bilo niz promjena i novosti koje im je na odgovarajući način trebalo priopćiti.

Analizom troškova u Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin došlo se do zaključka da će troškovi poštarine, koji će se platiti za obavijesti koje će se dostaviti obrtnicima, biti veći od troškova izdavanja vlastitih novina. Radi toga se hitno pristupilo pripremi i izdavanju „Obrtničkog glasnika“, koji će se, prema odluci Upravnog odbora tiskati više puta godišnje odnosno prema potrebi.

Prvi broj Obrtničkog glasnika sadržajno je obuhvatio aktualne novosti potrebne obrtnicima na početku godine, a u vezi s prijavljivanjem dohotka za 2009. godinu te novim podacima u vezi s osnovicama,

stopama i uplatnim računima u 2010.godini. Bila je tu i informacija za prijevoznike u vezi stručnog osposobljavanja za javni cestovni prijevoz s obzirom na zakonski rok za usklađivanje do 02. 06. 2010. godine, zatim podsjetnik o tome kada obrtnik smije plaćati gotovim novcem, o važećim osnovicama za plaće radnika, koje vrijede do 31. 05. 2010. godine te novom Zakonu o radu.

Svoje mjesto na stranicama 1. broja Obrtničkog glasnika našli su i događaji koji su obilježili aktivnost Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin tijekom 2009. godine, a našlo se mjesta i za intervju s predsjednicom Udruženja, gospođom Biserkom Keliš.

Iskorištena je prilika za smanjenje troškova, pa su tiskana i tri poziva za sjednice cehova, obavijesti o javnim pozivima te tečaju informatike i ovjeravanju mjerila s odgovarajućim obrascima za prijavu.

Od početka godine do današnjega dana propustili smo, zbog objektivnih razloga, kao novost na web stranici objaviti slijedeća događanja u Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin:

  • 12. veljače 2010. godine u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održan je koncert „DAR ZA VALENTINOVO“ - Mješovitog pjevačkog zbora i Tamburaškog orkestra Obrtničkog glazbenog društva Varaždin uz sudjelovanje solista – učenika Glazbene škole Varaždin.
  • 16. veljače 2010. godine održana je 7. sjednica Ceha trgovačkih obrta Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin za obrtnike koji u svom asortimanu imaju prodaju novina. 
  • 16. veljače 2010. godine održana je 4. sjednica Cehovske skupine frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje iz Ceha Uslužnih obrta Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
  • 18. veljače 2010. godine održana je 5. sjednica Ceha uslužnih obrta – za članove Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin autolimarske djelatnosti.

Raspravljalo se o problematici vezanoj za rad s osiguravajućim društvima i cijenama usluga koje ta društva priznaju našim obrtnicima, a čiji su iznosi niži od cijena koje se priznaju  ovlaštenim servisima trgovačkih društva. 

Kako bi svima bilo omogućeno ravnopravno sudjelovanje u tržišnoj utakmici donesena je odluka da u prvom koraku predsjednica Udruženja uspostavi kontakt sa osiguravajućim kućama s našeg područja i pokuša dogovoriti povoljnije uvjete poslovanja za obrtnike.    

  • 23. veljače 2010. godine održana je 38. sjednica Upravnog odbora Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
  • 25. veljače 2010. godine održana je 39. sjednica Upravnog odbora Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
  • 25. veljače 2010. godine održana je 7. sjednica Ceha obrta za prijevoz osoba i stvari Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Upravno vijeće HZZ-a, na svojoj održanoj sjednici dana 2. prosinca 2020.  usvojilo je nove Uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Također, donesena je i nova mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID – 19) za siječanj i veljaču 2021.

Više informacija na: mjere


OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”